Biden: Moja stranka i dalje podržava Izrael

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da nema promjene u njegovoj posvećenosti bezbjednosti Izraela, ali je naglasio da rješenje po modelu dvije države, koje uključuje državu za Palestince, ostaje “jedini odgovor” za taj konflikt.

Biden je to rekao na konferenciji za novinare prvog dana uspostavljanja prekida vatre poslije 11 dana sukoba između izraelske vojske i palestinskog Hamasa u kome je ubijeno više od 150 ljudi, većinim Palestinaca u Gazi.

Američki lider je nastojao da umanji ocjene o jazu u Demokratskoj stranci jer se desetine članova nije slagalo sa Bidenovom “tihom diplomatijom” prema savezniku Izraelu i javno zahtijevalo prekid vatre.

“Moja partija i dalje podržava Izrael”, rekao je Biden, dodavši: “Samo da razjasnim, dok region nedvosmisleno ne prizna pravo Izraela da postoji nezavisna jevrejska država, neće biti mira”.

U međuvremenu je državni sekretar SAD Antony Blinken razgovarao telefonom sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Abasov kabinet je saopćio da su on i Blinken razgovarali sinoć poslije uspostavljanja prekida vatre o najnovijem razvoju događaja.

Palestinski lider je apelovao na Bidenovu administraciju da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi nasilje u Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno, Abas je rekao da cijeni napore SAD-a “da obezbijedi humanitarnu pomoć i mobiliše međunarodnu podršku neophodnu za rekonstrukciju Pojasa Gaze u saradnji sa Palestinskom upravom”.

State Department je najavio da će Blinken posjetiti region naredne nedjelje da “razgovara o naporima za oporavak i saradnji na izgradnji bolje budućnosti za Izraelce i Palestince” poslije prekida vatre.

Blinken i Abas će se sastati tokom te posjete.

Prekidu vatre je posredovao Egipat pošto su SAD izvršile pritisak na Izrael da privede kraju vojnu kampanju u Gazi.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta-AP/Foto: Anadolija)