Engleska najveći profiter Europskog prvenstva

Europsko prvenstvo u nogometu na rasporedu je bilo u lipnju 2020. godine, no kao što svi znamo, poput Olimpijskih igara je odgođeno za ovu godinu. Nije još ostalo puno vremena do starta tog velikog natjecanja, a zemlja iz naslova je čini se najveći profiter Europskog prvenstva. Naravno, iza toga stoji jako dobar razlog, a on je broj utakmica koje će potencijalno ta reprezentacija igrati na svom stadionu Wembleyju. Kod same organizacije Europskog prvenstva, UEFA je željela da se igra u čak 13 zemalja, ali situacija s pandemijom koronavirusa uvelike je narušila neke planove.

Engleskoj najveći broj utakmica

Engleska se nalazi u skupini s Hrvatskom, Škotskom i Češkom, a sve će svoje utakmice igrati u Londonu, na spomenutom nacionalnom stadionu – Wembleyju. Na istom se stadionu igra i jedan susret osmine finala tog natjecanja, a zbog različitih mjera zaštite bilo bi sasvim logično da u tom susretu još jednom igra Engleska(ako izbori prolaz iz skupine) jer u tom slučaju ne bi morala napuštati svoju zemlju. Da stvar bude još bolja za reprezentaciju Engleske, oba se polufinala te finale igraju u Londonu što bi bio strašno velik vjetar u leđa toj reprezentaciji ako uspije doći do te završne faze natjecanja. Čini se tako da u određenom scenariju na Europskom prvenstvu, postoji mogućnost da Engleska sve utakmice osim četvrtfinala igra na svom stadionu.

Promaknuli se u prvog favorita

Ta situacija nije promaknula stručnjacima i onima koji priređuju sportsku ponudu za kladionice kakve se mogu pronaći na stranicama kao kladenje-hr.com jer su upravo oni stavili Englesku na prvu poziciju favorita za Europsko prvenstvo. Jedan vrlo dugi period tu je poziciju držala Francuska koja je i aktualni svjetski prvak, no jednostavno je bilo nemoguće zanemariti činjenicu da će Englezi na ovom natjecanju igrati kao da su domaćini u njegovoj cijelosti. Ne preostaje nam ništa drugo no vidjeti za sebe hoće li Englezi nakon polufinala Svjetskog prvenstva ponoviti ili možda nadmašiti taj uspjeh na predstojećem Europskom prvenstvu.

U finalu bi mogle biti pune tribine

Iako u svim sportovima trenutno vladaju razna ograničenja broja navijača, a većina nogometnih liga još nije dozvolila navijačima da posjete stadione, na Europskom prvenstvu UEFA planira dopustiti određen broj navijača. Naravno, broj navijača će ovisiti o ukupnim kapacitetima stadiona, ali u nekim engleskim medijima pojavili su se natpisi da bi finale moglo imati posjećenost od 100% kapaciteta stadiona što smatraju jako bitnim. Engleski je savez već zagarantirao navijačima da će u grupnoj fazi 25% punog kapaciteta moći biti popunjeno te da očekuju kako bi ta brojka u osmini finala mogla skočiti i na odličnih 50%. Govorilo se i dalje se govori o tom finalnom susretu, a iako su se pojavila nagađanja o punim tribinama, zasad se čini kao da je 50% ipak još uvijek realnija opcija.

Europsko prvenstvo trebalo bi startati 11. lipnja i trajati mjesec dana, točnije do 11. srpnja. Naravno, to je sve pod uvjetom da situacija s koronavirusom bude povoljna te ne bude moralo doći do neke dodatne odgode. Utakmica koja bi trebala otvoriti natjecanje je između Turske i Italije, a održat će se u Rimu.

(TIP/Foto: Ilustracija)