Plane kod Tuzle/Nurija ef. Čikarić u 62. godini postao hafiz: Ovo je bila najveća želja mog rahmetli babe

Nurija ef. Čikarić, imam džamije u Planama kod Tuzle, postao je hafiz 7. aprila 2021. godine u svojoj 62. godini. Rođen je u maju 1959. godine u Donjoj Kamenici kod Zvornika, a nakon što je u osnovnoj školi bio učenik generacije, 1973. godine se upisuje bez prijemnog ispita u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1978. godine.

Ubrzo je počeo raditi kao imam u Jošanici (Zvornik), potom u Križevićima i Kraljevićima, također u zvorničkom kraju gdje ga je i zatekla agresija na BiH. Pripadnik Armije Republike BiH bio je sve do juna 1996. godine poslije čega se ponovo vraća u Kraljeviće. Imenovan je za glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i na toj dužnosti je ostao do 2013. godine kada je prešao u džemat Plane. U međuvremenu je 2004. godine diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U Donjoj Kamenici mu je ostala očevina, a za svog rahmetli babu kaže kako je bio njegov prvi učitelj jer je sa nepunih pet godina pred njim proučio prve sure iz Kur’ana.

„I u ovom poslu moj rahmetli babo je bio moj prvi učitelj. Kada sam imao pet godina, odnosno sa nepunih pet godina počeo sam učiti Kur’an. Pred njim sam naučio Kur’an i naučio sam ono naše pismo, mi smo ga zvali bosančica, to je pismo kojim pišemo arapski tekst ali na našem jeziku. Dakle nešto kao alhamijadi književnost. Pred njim sam naučio arapsko pismo i bosančicu, odmah sam naučio i latinicu, a u prvom razredu osnovne škole i ćirilicu. Dakle, u prvom razredu osnovne škole naučio sam i ćirilicu“, rekao je hafiz Nurija ef. Čikarić.

Poslije odbrane diplomskog rada pitali su ga hoće li upisati magistarski i doktorski studij. Ipak on je slijedio na neki način želje njegovog babe.

„Najveća želja mog rahmetli babe je bila upravo ovo i mislim da je živ, a dvadeset godina je prošlo otkako je preselio, najveća bi mu radost bila, da je živ sad, da je doživio moje polaganje ispita za hafiza“, istakao je on.

Hifz je počeo učiti još u medresi sa hafizom Ćamil ef. Silajdžićem. Životne okolnosti su utjecale na to da ne nastavi tim putem, ali je u januaru 2020. godine odlučio da pozove muhaffiza Mirnesa ef. Spahića i da krene s učenjem. Bilo je malo skepticizma s obzirom na godine, ali je Čikarić zaplakao kada je prvi put izučio cijeli Kur’an, a potom još šest puta prije izlaska pred komisiju za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Strpljivost je nešto što je Allahov dar. I kroz strpljenje u životu naučio sam da Allah dž.š. strpljive nagrađuje bez računa. Svaki uspjeh naš u životu treba shvatiti kao dar Allahov, kao božiji dar. Ne kao moj ili tvoj uspjeh nego kao božji dar“, kazao je.

S pet godina je počeo učiti Kur’an, a poslije 56 godina stekao je zvanje hafiza. Ispit je polagao od 24. marta do 7. aprila ove godine. Na kraju se osvrnuo na povratnike Bošnjake u bh. entitet RS. Od 1996. do 2013. godine na području Medžlisa islamske zajednice Zvornik znao je za sve povratničke muke, prijetnje, omalovažavanja…

„Znamo da se većina starije populacije vratila, da vrlo malo u našim selima, počevši od moje Kamenice pa redom vrlo malo djece ima, da i ta djeca koja su se vratila oni su ustvari bez prava na svoj jezik, bez prava na mnoge stvari koje su normalne tako da optimizma, ljudski gledano, nema, ali opet sve je u božijim rukama, sve je u Allahovim rukama, nije stanje gore nego ’92., pa smo uz Allahovu pomoć opstali“, kazao je na kraju razgovora hafiz Nurija ef. Čikarić kojem će ovaj ramazan ostati trajno urezan u sjećanje zbog položenog ispita za hafiza i ostvarenja želja njegovog rahmetli oca.

(TIP/Izvor: Anadolija)