Bajram-namaz u Zagrebu: Osuđujemo napade na muslimane u Al-Aksi

Uz epidemiološke mjere, u Zagrebačkoj džamiji klanjan je bajram-namaz povodom Ramazanskog bajrama, a u hutbi muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović osudio je napad na muslimane u Al-Qudsu (Jerusalem).

Nakon što je pročitana poslanica reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajramsku poruku, hutbu, održao je mutfija Aziz ef. Hasanović te poručio kako se musliman zgraža nad bilo kojim oblikom diskriminacije ili potlačivanja te poticanja na mržnju i nasilje.

„Osuđujemo napade na muslimane koji u mjesecu ramazanu bijahu napadnuti tijekom obavljanja molitve u mesdžidu Al-Aksa. Nažalost, povod napada je dublji jer muslimane koji vjekovima žive u Al-Qudsu i Palestini uopće, godinama se nasilno iseljava s njihovog ognjišta. Napad na vjernike okupljene na molitvi je samo nastavak loše politike koja nikome neće donijeti dobro”, kazao je muftija Hasanović.

Nadalje je u hutbi osudio sve one koji se nazivaju muslimanima, a koji na bilo koji način povrijede ili unište nečiji život, imetak, čast, dostojanstvo ili vjeru.

„To nije islam i počinitelj ne može biti musliman, bez obzira kakvim se imenom nazvao. Generaliziranje i povezivanje svih muslimana s počiniteljima zlih radnji kod muslimana izaziva prezir i otvara vrata nepovjerenja prema izvjestitelju, ali istovremeno jača islamofobiju i antiislamizam kod nemuslimana”, kazao je muftija.

Zabranjenim – haramom se do halala, odnosno dizvoljenog, ne može doći, zaključio je zagrebački muftija u svojoj hutbi.

Zbog epidemioloških ograničenja broja vjernika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenom džamijskom prostoru, dio vjernika bajram-namaz klanjao je na platou ispred džamije.

Bajram-namaz iz Zagrebačke džamije prenosila je izravno Hrvatska radiotelevizija (HRT).

(TIP/Izvor: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Леон не работает приложение[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…

  3. Доброго! White Queen, талантливая и экстравагантная певица, порадовала своих поклонников новым треком "БАС", который стал настоящим хитом в мире танцевальной…