Zastava Palestine na Vijećnici, u napadima Izraela više od 20 mrtvih među kojima ima i djece

Na zgradi sarajevske Vijećnice večeras je projiciran zastava Palestine kao znak solidarnosti Sarajeva sa stradalim u napadima Izraela koji traju već danima.

“Vijećnica je večeras obojena palestinskom zastavom, u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama”, objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Danas je u napadima Izraela na Palestinu više od 20 mrtvih, a stotine ranjenih i povrijeđenih među kojima i djeca.

Sukob je eskalirao nakon što je Hamas, organizacija kojom se Palestinci oružano bore, ispalio nekoliko raketa na Izrael. Poručili su da je to osveta Izraelu za višednevno nasilje sigurnosnosnih snaga nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa koje su napadali suzavcima, šok bombama i gumenim mecima. Izrael je uzvratio napad u kojem su povrijeđeni brojni Palestinci.

Napad Izraela potaknuo je i reakciju Vijeća sigurnosti UN-a, a ranije je zabrinutost zbog nasilja izrazio State Department.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je u subotu islamske zemlje da se suprotstave napadima Izraela i pomognu Palestini.

(TIP/Nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.