Četiri vijećnika isključena iz tuzlanskog SDA djelovat će kao Klub nezavisnih vijećnika u GV Tuzla: ‘Salko samovolja’ požurio da očistiti sve kadrove koji misle ‘svojom glavom’

Na hitnoj telefonskoj sjednici (jer drugih nema), Salko Zildžić je Odlukom poslušnih (jer je neposlušne ranije samovoljno isključio), članova IO SDA Tuzla, predvođenim dr Zijahom Rifatbegovićem, donio Odluku o našem isključenju iz SDA – pozivajući se na kršenje Statuta SDA sa akcentom na ukidanje sredstava UG ‘Novi Horizont’ što nije tačno. Istina je da smo tom i drugim udruženjima sličnog karaktera dali glas za povećanje sredstava iz budžeta, navodi se u saopštenju za javnost  četiri vijećnika koja su isključani iz tuzlanskog SDA.

Saopštenje koje su uputili TIP-u prenosimo u cjelosti:

˝Mi smo, kao tim, zahvaljujući radu na terenu i volji građana (uprkos pokušaju vrha SDA Tuzla da falsifikuje rezultate), iako smo neposredno pred izbore (osim Šefika Husića), primljeni u stranku, uspjeli osvojiti vijećničke mandate. Međutim, ta činjenica se nikako nije svidjela Salki Zildžiću i njemu odanim kadrovima. Nezadovoljstvo je bilo izraženo u toj mjeri da nam niko ni službeno niti privatno nije čestitao ulazak u Gradsko vijeće Tuzla. Naravno, ovo se ne odnosi na ‘obične’ članove koji su nam povjerili svoje glasove i koji su jako nezadovoljni sa ‘Salkinom samovoljom’, te iz straha ili drugih ucjena trpe, odnosno masovno napuštaju stranku.

Prvo naše viđenje sa Salkom desilo se par dana pred konstiuirajuću sjednicu Gradskog vijeća Tuzla – kada nas je pozvao sa ciljem da nam saopšti da je odlučio Zijaha Rifatbegovića (suprotno Čl. 135 Statuta SDA) i mimo volje nas, ostala četiri vijećnika, imenovati za predsjednika Kluba. Naravno, nas četiri od pet vijećnika nismo podržali tu Odluku. Dana, 18. 01. 2021. dodine sa dva akta (problemi i prijedlozi) obratili smo se Gradskom i Kantonalnom odboru SDA kako bi se stanje prevazišlo. U oba ta akta naglasili smo neophodnost detaljne analize izbornog kraha i rješavanje pitanja Kluba vijećnika. Međutim, na opće iznenađenje niko nas do sada od organa stranke bilo kojeg nivoa nije pozvao na razgovor i pokušao iznaći rješenje za nastalu situaciju. Za sve to vrijeme Zijah Rifatbegović
se predstavljao Predsjednikom kluba (iako to nije) i redovno za to dobijao benefite. Mi smo u skladu sa moralom i voljom građana glasali kako nam je etika u tom momentu nalagala.

Nismo bili dio većine koju predvodi SDP. Ali, treba naglasiti da je Salko Zildžić pri formiranju većine u više navrata ‘tražio da SDA uđe u većinu sa SDP-om’. Njegov vrli mentor i kućni prijatelj – Rifatbegović je išao čak i dalje, tražeći da bez obzira što je Bošnjak obnaša funkciju Predsjedavajućeg gradskog vijeća – koja po zakonu pripada vijećniku iz drugih konstitutivnih naroda. ‘Salko samovolja’ je za sve ovo vrijeme kontinuirano prijetio da će ‘četiri vijećnika’ koja nisu po njegovoj volji izbaciti iz stranke. Još žešći mobing i svojevrsnu hajku vršio je prema onim članovima stranke koji su „nama“ dali glasove. Prijetio je i pozivao predsjednike mjesnih ogranaka i sve njihove kadrovske prijedloge apriori odbijao. Istovremeno je širio krug besprijekorno lojalnih ali nekapacitiranih kadrova.

Očigledno da je ‘Salko samovolja’ požurio da očisti sve kadrove koji misle ‘svojom glavom’ i pripremi teren za novi kompenzacijski mandat u 2022. godini. Planiramo se žaliti na odluke Salke Zildžića o isključenju, Etičkom odboru SDA (Čl. 25 stav 4.). Za to vrijeme u Gradskom vijeću Tuzla djelovat ćemo kao klub neovisnih vijećnika. No, bez obzira kakva odluka Etičkog odbora bila naš povratak u stranku bit će isključivo pod uvjetom da se „Salko samovolja“ ukloni sa položaja – jer vrijeme je pokazalo da sa njim nema saradnje. Žao nam je ali njegov ostanak na toj poziciji vodi gašenju stranke u Tuzli. – Što je možda nekome i cilj.¨

Vezani članak: GO SDA Tuzla isključila iz članstva četiri vijećnika

(TIP/Foto: Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.