Ured za borbu protiv korupcije formiran i u TK

U Tuzlanskom kantonu formiran je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Jedna od najzaslužnijih za njegovo formiranje je Una Harčin, ministrica pravde.

“Ovo je prvi put da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju. Posebno sam ponosna što sam tome doprinijela. U BiH to je već uradio Kanton Sarajevo i mi smo to uveli po uzoru na taj model. To je, ujedno, bilo obećanje Naše stranke pred opće izbore u čije ime i obnašam posao ministrice. Ured će biti depolitiziran, u smislu da njegovi zaposlenici ne smiju biti članovi nijedne političke partije, a šef Ureda birat će se putem javnog konkursa. Ured neće iziskivati nova zapošljavanja već će u njega interno biti raspoređeni  državni službenici, kazala je Harčin.

“Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja, kao i druge registre. Svi registri će biti javni i dostupni građanima na uvid. Sama uspostava Ureda je izuzetno bitna i zbog Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu jer će Ured biti mehanizam za provođenje ovog Zakona. Sam Zakon treba u maju da bude na Skupštini Tuzlanskog kantona”, dodala je ministrica.

Istakla je da je jako je važno znati da ured neće vršiti istrage, nego samo prikupljati podatke i voditi registre te uočene nepravilnosti prijavljivati Tužilaštvu.“

Saradnju prilikom svih radnji na uspostavljanju Ureda Vladi TK pružila je Američka ambasada, Ured za borbu protiv korupcije KS, Delegacija Evropske unije, OSCE i Transparency International.

(TIP/Nap/Video/Foto: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…