U Sarajevo stigle prve vakcine koje je donirala EU

Na Sarajevski aerodrom sletio je avion sa 10.530 doza Pfizerovih vakcina protiv virusa korona koje je Bosni i Hercegovini donirala Evropska unija u okviru programa za Zapadni Balkan.

Kako je ranije najavljeno, BiH bi trebalo od EU da dobije 214.000 vakcina, dok je za cijeli Zapadni Balkan planirano 650.000 Pfizerovih vakcina.

Ranije danas je u Sarajevo stigao komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, koji je uručio vakcine nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Tegeltija se zahvalio Varheljiju koji je lično došao da uruči vakcine i istakao da je ovim kontigentom krenula isporuka vakcina iz EU mehanizma.

“Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Ovo je prva isporuka”, rekao je Tegeltija i dodao da se uskoro očekuje dogovor za isporuku vakcina AstraZeneca.

Predsjedavajući Savjeta ministara je pojasnio da će od ovog kontigenta 2,5 odsto vakcina ići Distriktu Brčko, dok će ostatak biti podijeljen entitetima u omjeru kao i do sada.

On je dodao da će BiH do kraja drugog kvartala imati blizu milion doza.

“Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj”, istakao je Tegeltija.

Varhelji je rekao da je srećan jer je danas mogao da dođe u BiH i uruči vakcine.

“Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve”, kazao je Varhelji.

Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.

“Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka”, naglasio je komesar.

(TIP/Izvor: Nezavisne novine /Foto: N1)