Žuti listovi, smeđi rubovi… Pet rješenja za spas biljaka koje su klonule

Čak i najveći ljubitelji biljaka ponekad na svojim ljubimicama primijete znakove da nešto s njima nije u redu. No sastojcima koje imamo kod kuće možemo im pomoći. Smeđi rubovi, blijeda zelena boja, žute mrljice po listovima – sve su to znakovi kojima nam naše biljke daju do znanja da im nešto nedostaje.

Ako smo već pokušali premjestiti ih na drugo mjesto u domu ili vrtu, a one su i dalje jednako, problem se krije u nedostatku hranjivih minerala u tlu koji su im nužni za pravilan rast i razvoj.

Zato u nastavku donosimo najčešće boljke biljaka koje su vidljive golim okom i rješenja za njih iz kućne radinosti.

1. Nedostatak dušika

Ako su listovi gotovo cijelom svojom površinom žuti ili blijedozelene boje, tlu nedostaje dušika.

Rješenje: Na površinu tla biljke dodajte zrna kave (ne mljevenu kavu) ili u teglu posadite biljke koje prirodno snabdjevaju tlo dušikom, kao što su to grahorice.

2. Nedostatak magnezija

Ravnomjeran žuti rub oko cijelog lista i lagano žuta boja na stabljikama znak je da tlu nedostaje magnezija.

Rješenje: Prije zalijevanja biljke, na tlo dodajte gorku sol. Riječ je zapravo o magnezijevom sulfatu, a dio je mnogih prirodnih pripravaka koji se koriste za ljudsku konstipaciju. Gorka sol posebno će dobro djelovati na ruže, ali i papriku i rajčice.

3. Nedostatak fosfora

Primijetite li da biljka već dugo uopće ne raste, ima slabe ili gotovo nikakve cvjetove (a trebala bih ih imati s obzirom na vrijeme cvatnje) te se s ruba počinje širiti tamnosmeđa boja, tlu nedostaje fosfora.

Rješenje: Tlu svoje biljke dodajte koštano brašno. Riječ je o vrsti gnojiva koje se može kupiti, ali i napraviti kod kuće. U potonjem možete iskoristiti kosti koje ste kuhali u juhi, oprati ih, zgnječiti čekićem i dodati u tlo.

4. Nedostatak kalcija

Slabe, lako lomljive stabljike, naizmjenične tamnosmeđe točke po listu, pa i trulež čitave biljke pokazatelj je nedostatka kalcija.

Rješenje: U tlo dodajte smrvljene ljuske jajeta. Pripazite na to da ih zakopate duboko i u što većoj količini. Tijekom nekoliko narednih tjedana možete očekivati povlačenje simptoma.

5. Nedostatak kalija

Imaju li vaše biljke tamnosmeđe mrlje po lišću, a list je ujedno posmeđio čitavom površinom ruba, tlu nedostaje kalija.

Rješenje: Najpoznatije voće bogato kalijem je banana, pa će ona biti izvrsno rješenje za ovu boljku. Sve što trebate je koru banane zakopati duboko u teglu, a kako bude otpuštala kalij, tako će smeđe mrlje polako nestajati s biljke.

Jednom kada detektirate problem i svojoj biljci ponudite rješenje, pažljivo promatrajte promjene. Budite strpljivi jer biljkama treba od nekoliko dana do nekoliko tjedana da bi se u potpunosti oporavile, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Living4media)