Zeničane muzičari jutros ponovo probudili Prvomajskom budnicom

Prvomajska budnica Duvačkog orkestra Zenica, nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, ponovo je jutros probudila Zeničane te ih podsjetila na dolazak Međunarodnog praznika rada – 1. maja.

Ovo je, inače, zvanično bila 94. prvomajska budnica koja se na praznik svirala ulicama i sokacima tog grada, mada, nezvanično, orkestar postoji 97 godina. Orkestar je u pauzi između dvije budnice promijenio naziv u Duvački orkestar Zenica te je 2019. godine posljednji put svirao kao orkestar Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica.

Zbog epidemioloških mjera, muzičari koji su svojim kamionom obilazili gradske ulice, nisu se zaustavljali na poznatim punktovima i družili sa sugrađanima, ali su ipak zastali te odsvirali nekoliko numera pred ćevabdžinicom i Nacionalnim restoranom “Salčinović”.

Time su odali počast prošle godine preminulom zeničkom uglednom ugostitelju, koji je bio dugogodišnji prijatelj orkestra.

– Ovo je jedna od lokacija koje su nezaobilazne. Ovdje se obavezno zaustavljamo, kod našeg Salčina. Nažalost, on nije dočekao ovu budnicu. Malo je tužno, ali tu je porodica i nastavlja se tradicija – kazao je dirigent Azur Bijedić.

Prvomajska budnica jutros je probudila i građane Kaknja, za koje su svirali muzičari orkestra Udruženja građana Rudarska glazba.

(TIP/Fena/Foto: Anadolija)