Vlada FBiH potvrdila: Maske nisu obavezne na otvorenom

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 26.4.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od sedam dana, računajući od 29.4.2021. godine. Zabrana kretanja i dalje ostaje od 21 sat do 5 sati ujutro.

Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog. Jedna od naredbi propisuje obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra. Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacam /otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ. Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, a putem njih zdravstvenim ustanovama, kantonalnim općim i specijalnim bolnicama, kao i kliničkim centrima u FBiH, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a kantona.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.Inače, u informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu i kao trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik.

U naredbama Kriznog štaba za supermarkete i veletrgovine navodi se da se ograničava broj kupaca prema sljedećim kriterijima tako da se definira prosor od 10m2 prodajnog objekta po potrošaču.

“Bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dozvoljen boravak više od 400 potrošača. Supermarketi i veledrogerije, kao i drugi objekti slične namjere dužni su na ulazu u objekt na vidljivom mjestu postaviti informacije o veličini prodajnog prostora i maksimalno dozvoljenom broju potrošača sukladno definiranom prodajnom porostoru/broj potrošača. Supermarketi i veledrogerije, kao i drugi objekti slične namjere dužne su osigurati rad svih kasa/naplatnih mjesta.

Supermarketi i veledrogerije, kao i drugi objekti slične namjere dužne su osigurati COVID redare.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru, samo sjedeća mjesta, uz obavezno pridržavanje preporuka donijetih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

“Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je za maksimalno 20 osoba u zatvorenom prostoru i 20 osoba na otvorenom prostoru ugostiteljskog objekta, i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.”

(TIP/Foto: Patria/Arhiva)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…