Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa SARS-COV-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, prenosi Daily Mail.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima naučnika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe tačke virusa.

– Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s vakcinama. To znači da ga možemo koristiti kod vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-19. Naime, vakcina djeluje protiv ulaska virusa u ćelije, a lijek djeluje na virus koji je već u ćelijama – pojasnio je Đikić.

Dodao je da lijek vjerovatno nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima naučnici će vremenom razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

– Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to uporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a – rekao je Đikić.

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod vakcinisanih ili kao druga linija odbrane u slučaju pojave novih sojeva, piše 24sata.hr.