Izneseni dokazi o direktnim pregovorima Novalića i Hodžića

27.04.2021 16:53
 

Tužilaštvo BiH u utorak  je na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u vezi sa nezakonitom nabavkom respiratora nastavilo da izvodi dokaze o tome kako su Novalić i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić vodili direktne pregovore o nabavci respiratora.

Predstavljeni su sadržaji sa mobilnih telefona i računara od 28. marta do 2. aprila, koji su glavni dokazi koje izvodi Tužilaštvo BiH. Predstavnici Tužilaštva predstavili su korespodenciju od 28. marta između Hodžića i predstavnika kompanije od koje su kupovani respiratori Kristijana Marića.

Njih dvojica su taj dan ostvarila svoju prvu komunikaciju u kojoj su razmjenjivali informacije o respiratorima, te sačinjavali ponudu za Vladu FBiH na osnovu dostupnih respiratora.

Dan kasnije, Hodžić je poslao mail Novaliću sa ponudom koju mu je prethodno poslao Marić.

Slanju ponude prethodila je prva zabilježena komunikacija Novalića i Hodžića, koji je tada telefonom šest puta ostvario komunikaciju sa federalnim premijerom. U prvoj poruci, Hodžić kaže da mu je rečeno da mu se javi u vezi s respiratorima, nakon čega mu je Novalić poslao svoju privatnu mail adresu.

Ovu komunikaciju Tužilaštvo predstavlja kao početak postupka pregovaranja u procesu nebavke respiratora.

Dalja korespondencija 31. marta prema stavu Tužilaštva dokazuje da su postojali direktni pregovori između Novalića i Hodžića.

Taj dan je Hodžić poslao premijeru SMS poruku – “Premijeru, samo da vas obavijestim da sam dobio ponudu iz Kine. Nažalost, potražnja raste. Nisam siguran koliko ću još moći garantovati isporuku od pet dana”.

Nakon toga, Tužilaštvo ponovo izvodi dokaze o komunikacije između Hodžića i Marića, na dan 31. mart i 1. april.

S ciljem utvrđivanja jedinične cijene, Tužilaštvo je istaklo Marićevu poruku vlasniku “Srebrene maline” u kojoj kaže da je cijene jednog HC-VE003 respiratora 42.900 eura.

Marić dalje objašnjava Hodžiću razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, navodeći da su “invazivni za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvanzivni da služe za dotok zraka odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike”, što je Hodžić proslijedio Novalićevoj sekretrici Bahri Džaki.

Tužilaštvo smatra da dalja prepiska između Marića i Hodžića dokazuje da je vlasnik “Srebrene maline” tokom pregovora i nabavke znao iznos novca kojim Vlada raspolaže, odnosno koji je izdvojen za respiratore.

Hodžić je 1. aprila napisao Mariću – “Radimo posao do 10 miliona, samo da vidimo šta”, nakon čega su njih dvojica komentarisali i način kako teče proces nabavke respiratora.

U jednoj od Hodžićevih poruka Mariću piše da je “zbrzio ime zbog njega” i da je “težak ko tuč”, nakon čega je na Marićevo pitanje šta je bilo na kraju odgovorio “Neka tuku, isplatiće se. Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Tužilaštvo je pred kraj ročišta dokazivalo da je Novalić sprovodio proces javne nabavke, a da nije trebao, i to kroz dokaze o intenzivnoj komunikaciji između njegovog kabineta i Hodžića.

Iz Tužilaštva navode da je Hodžić sa Novalićevom sekretricom Bahrom Džaka razmjenjivao i korigovao pismo namjere, ponudu i kupoprodajni ugovor.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

(TIP/Srna/Fto: FTV/Arhiva)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

×

Like us on Facebook