Borrell potvrdio: Zapadni Balkan dobija 651.000 Pfizer vakcina, od čega BiH 214.000

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali putem video-linka sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borrell razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Bruxellesu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost visokom predstavniku EU Borrellu na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na ispunjenju uslova iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se postigao napredak na evropskom putu. Naglasio je da evropske integracije nemaju alternativu za BiH, kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, i da će na tom putu EU nastaviti pružati podršku i pomoć. U kontekstu nabavke vakcina preko Evropske komisije a pod koordinacijom Austrije, Borrell je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv koronavirusa, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

Iz Delegacije EU-a u BiH također su se oglasili saopćenjem o pomenutom sastanku a navedeno je da je visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje. Borrell je izrazio spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…