Video: U starom Golfu dizelašu s preko milion kilometara stisnuo gas do kraja

Značajan dio zasluga za popularnost Golfa na našim prostorima ima i treća generacija, i to u dizelskoj izvedbi.

Iako je to danas gotovo pa tabu tema, Volkswagenov SDI motor je svojedobno bio prvi izbor obožavatelja. Iako sa 64 KS i tek 125 Nm nije mogao pružiti neke performanse, ovaj motor i danas slovi za jedan od najpouzdanijih izbora kod starih Volkswagena.

26 godina star primjerak Golfa treće generacije je dobar primjer. Konkretan primjerak iza sebe ima preko 1.1 milion prijeđenih kilometara, a još uvijek ne posustaje. Naprotiv, vlasnik je spreman izvest Golfa na autocestu i stisnuti gas do kraja.

To je jednom učinio snimajući se. Očekivano, nakon što je nagazio, ništa se posebno nije dogodilo. Lišen turbinske pomoći je dosta trom, ali i on se jednom zaleti. Ne znamo je li ostavio dimnu zavjesu iza sebe, ali je sasvim sigurno dosegnuo deklariran maksimalnu brzinu.

A svim oktanoljupcima koji iz neobjašnjivih razloga gaje animozitet prema Teslinim poklonicima recimo da je stari Golf za gušt prešao i jednu Teslu. Po kazaljci je dogurao do 170 km/h, a tada je buka bila doista izražena.

(TIP/Izvor: Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.