Najam skuplji od novih mašina: Rudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine miliona maraka?!

21.04.2021 11:43
 

Najlakše je za finansijsku dubiozu rudnika okriviti rudare zbog niske produktivnosti ili čestih bolovanja. U stvarnosti, desetine miliona bivaju potrošene za iznamljivanje radnih mašina od privatnih firmi čija usluga nekada nadmašuje cijenu nove mašine…

Tražite siguran i jednostavan način za investiranje, putem kojeg ćete vratiti uloženo već prvim ugovorenim poslom? Evo prijedloga.

Potrebno je samo da kupite jednu radnu mašinu, bager ili rovokopač, cijena novih je 250.000 do 400.000 maraka te da imate konekciju sa Elektroprivredom BiH ili nekim rudnikom.

Evo primjera poslovanja u Rudniku uglja Kreka. Samo za prva tri mjeseca ove godine i to samo sa jednom firmom “Titanik d.o.o. Tuzla” sklopljeni su ugovori o iznamljivanju radnih mašina vrijednosti 1,5 miliona maraka bez PDV-a!  Treba naglasiti da nije riječ o nekim specijalizovanim, teško dostupnim mašinama, nego klasičnim bagerima i rovokopačima.

 

Titanik iznajmljivanje

izvor: akta.ba

Za taj iznos, prema mišljenju stručnjaka iz rudnika, te cijenama koje se mogu pronaći putem web ponuda, Rudnik Kreka je mogao kupiti najmanje četiri NOVE mašine! Napomenimo, riječ je o samo prva tri mjeseca ove godine i ugovorima samo sa firmom “Titanik”.

 

bager Njemacka Lübec

 

Primjera ima još. Firma  “Junuzović-Kopex d.o.o. Lukavac” je u prvom tromjesečju ove godine sklopila jedan ali vrijedan ugovor sa Rudnikom Kreka, pa će iznamljivanje buldožera naplatiti 890.000 maraka!

Ovu javnu nabavku koja nije bila u godišnjem planu, rudnik je pravdao naredbom  Federalnog rudarskog inspektora o potrebi sanacije nestabilnih radnih kosina na površinskim kopovima „Dubrave“ i „Šikulje“.  I za ovo iznajmljivanje bilo je moguće kupiti najmanje dvije NOVE mašine, no za to niko ne haje niti u Elektroprivredi niti u samim rudnicima.

 

dpuna mehanizacija

 

Ovo su samo dva ilustrativna primjera i to samo ovogodišnja. Javna je tajna na ovom području da su privatne firme nabavljale mašine isključivo zarad navedenih unosnih poslova. Sudeći prema planu javnih nabavki, do kraja godine biće još miliona na raspolaganju za istu namjenu.

“Pogledajte stavku ‘Iznamljivanje bagera čistača traka’. Ne postoji bager čistač traka, to je običan bager. Platićemo skoro tri stotine hiljada maraka, a dva naša nova bagera su donedavno bila u krugu, pa su vraćena”, navodi za Žurnal jedan uposlenik rudnika.

 

plan iznajmljivanja

 

Tako je za stavku “Usluge na proizvodnoj otkrivci (otkopavanje, transport i odlaganje)” predviđeno 2,7 miliona, gotovo istovjetno sumi koliko je prethodni put za iste poslove ugovoreno sa firmom “Junuzović-Kopex”. Riječ je, prema našim izvorima, o običnim poslovima kopanja i odvoženja iskopa. Na ovakve angažmane upozoravali su i federalni revizori prije dvije godine, uz istovjetan zaključak da su umjesto iznajmljivanja mogle biti nabavljene nove mašine, ali promjena u sistemu nema.

Ništa nisu promijenile ni sudske, istina uslovne, presude bivšim rukovodiocima koji su osuđeni upravo zbog upisivanja fiktivnih sati rada mašina i plaćanja tih “usluga” firmi “Junuzović-Kopex”.

 

revizori masine

detalj iz revizorskog izvještaja

No, nisu rudniku potrebne samo mašine, nego i ljudi. U vrijeme kada se prave spiskovi za otpuštanje stotine zaposlenika pa i rudara, za poslove na izradi jamskih prostorija angažovana je radna snaga firme “Rudar d.o.o. Tuzla”. O poslovima ove firme sa Krekom te drugim rudnicima Žurnal je već pisao.

U konačnici, sve ukazuje da je dubioza rudnika nezaustavljiva konstanta u kojoj pojedinci samo gledaju da profitiraju što više, prije nego uslijedi konačno zatvaranje rudnika. Rukovodstvu Elektroprivrede BiH je svejedno, za sve će okriviti rudare jer ne iskopaju dovoljno uglja koje im ionako plaćaju ispod cijene…

(TIP/Izvor: zurnal.info/Autor: A.Gutić)

4 komentara na Najam skuplji od novih mašina: Rudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine miliona maraka?!

 1. raton

  21. 04. 2021. - 14:18

  Što bi Bakir reko, ja iii…?
  Šta že biti sad što je to tako, hoće li neki menadžment odgovarati štoje to tako, hoće li tužilaštvo postupiti po ovome ili će čekati da neko prijavi direktno sumnje u nezakonitu raddnju..i puno je tu pitanja da li će se šta desiti..
  E zato što se ništa ne dešava, to i može da ide tako.
  Pred nama je , vidjećemo…

 2. normala

  21. 04. 2021. - 15:15

  Preko 20 godina se to radi. Rudnik je zbog tih firmi i propao. Stara vijest koja se mota svih tih 20 godina. Da je neko htjeo da stane u kraj tome ne bi rudnik bio u takvoj situaciji. Znači jalova vijest i ne služi ničemu 🙂

 3. mici

  21. 04. 2021. - 15:20

  Državna (politička) preduzeća, državni (politički) kriminal. Vladajuća politika postavlja direktore koji rade to što rade i eto dubioze. Niti ima odgovornosti direktora niti politike koja ih postavlja. Šta reći, kriminal visokog kalibra na štetu države i naroda započet u ratu nastavljen je do danas. Eto to je razlog zašto će propasti i rudarstvo i rudnici i država, jer oni koji bi trebali da je jačaju i grade, oni je potkradaju i razgrađuju. Uništavanje firmi, proizvodnja dubioza i stečaja je atak na državu. Korist za pojedince kratkoročna, negativni efekti dugoročni i katastrofalni.

 4. JB007

  22. 04. 2021. - 04:05

  Propast svih velikih sistema pa i rudnika i na kraju EP koja ce propasti zajedno sa rudnicima, nastaje na isti nači. Prvo se instalira poslušna uprava kojoj SDA da pravo da i sebi krade ali prvo da namakne novac SDA tajkunima i uopšte SDAu za korumpiranje. Nakon toga neplaćaju se dobavljači da bi sa tim rudnicima samo radili oni koji mogu naplatiti (SDA tajkuni, Junuzović, Hodža HiH…) i korumpiraju se sindikalni predstavnici da šute jer se plaća samo neto plaća i tu je kraj. Eh da su pametni pa da se radnici podignu i spase svoj kolektiv jer niko se neće za njih brinuti. Ima budućnosti rudnicima ali sa ovakvim lopovima i Vladom i ministrom energetike sigurno nema.
  Uostalom najsvježiji primjer puta ka propasti je na sceni u Banovićima volio ih neko ili ne volio oni su zaista bili najači rudnik ali samo zato što su uspjeli da se izbore da se oni a ne EP i vlada putaju.
  To je model preuzmi odgovornost i posljedice.
  Svaki rudar treba da se podigne i bagru iz uprava, SDA stranke i tajkune rastjera. Bilo bi para i viška.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.