Predstavnici Američke ambasade u posjeti kod načelnika Kalesije

Općinski načelnik Sead Džafić u radnu posjetu primio je predstavnike Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini i pripadnika CIMIC tima Oružanih snaga BiH, a tema razgovora bila je održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država koja će se izvoditi i u blizini općine Kalesija.

Kako je na sastanku rečeno, polovinom maja u Vojnoj bazi Dubrave bit će izvedena vojna vježba na kojoj će učešće uzeti oko 200 vojnika iz SAD-a te vojnici iz Oružanih snaga BiH, dok će se ista vježba izvoditi na još dvije lokacije u našoj državi sa učešćem još oko 600 vojnika. Ovom vježbom Bosna i Hercegovina poboljšava partnersku saradnju sa partnerima iz SAD-a i NATO-a i nastavit će razvijati interoperabilnost i sposobnosti za izvođenje operacija.

Prema riječima predstavnika CIMIC timova SAD-a i BiH, njihov zadatak je da upoznaju stanovništvo u lokalnim zajednicama da će u maju mjesecu iznad Kalesije biti veći broj letova helikopterima te da nema razloga za zabrinutost.

˝Meni je drago što je politika SAD-a još uvijek naklonjena našoj državi i ova vježba koja je planirana u maju je dokaz da su oni još prisutni na našem tlu i da će ova vježba dodatno doprinijeti sigurnosti i stabilnosti BiH. Svoje znanje koje će u ovim vježbama prenijeti na Oružane snage BiH je nešto što trebamo cijeniti i poštovati˝, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Na sastanku je također ponovljeno da će SAD nastaviti pomagati BiH u postizanju cilja pridruživanja euroatlantskoj zajednici i pružanju podrške Oružanim snagama BiH u pružanju odgovora na krizu i drugoj pomoći. Fokus NATO-a u BiH je na snažnom partnerstvu, a vrata članstvu ostaju otvorena.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.