Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio produženje mjera

Na sjednici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, održanoj danas predloženo je produženje aktuelnih mjera za narednih sedam dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Iz Kriznog štaba je saopšteno da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih sedam dana zabilježen blagi pad broja zaraženih osoba, ali se još nisu stekli uslovi za popuštanje mjera. To, između ostalog, podrazumijeva da u narednom periodu na snazi ostane ograničenje kretanja od 21 do 5 sati ujutro.

“Najteža situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu”, istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, posebno naglašavajući da je u FBiH u posljednjih četrnaest dana preminulo više od 600, a u posljednjih mjesec dana oko 2.000 osoba.

Krizni štab poziva kantone na striktno vršenje nadzora nad provođenjem mjera, te uvođenje dodatnih mjera u kantonima u kojima je pogoršana higijensko-epidemiološka situacija.

“Prijedlog mjera će biti dostavljen Vladi FBiH na usvajanje”, navodi se u saopštenju i dodaje da štab predlaže, a Vlada FBiH usvaja mjere.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Ilustracija)