Koliko dobro razumijete svoje emocije? One su vodič kroz život

Naši osjećaji nesigurnosti i nedostatka, koji se javljaju u raznim oblicima, poput tjeskobe, krivnje, srama… daju nam do znanja da naše misli i postupci možda nisu u skladu s istinom…

Trenutno tijekom ovog izazovnog vremena na našem planetu, trebamo više nego ikad naučiti prilagoditi se svojim osjećajima kako bismo mogli znati izazovima upravljati smireno, a ne sa strahom.

Ponekad postoji zbrka oko povjerenja u naše osjećaje, kao što je slučaj kod ove anonimne žene koja kaže: ‘Teško prihvaćam k srcu činjenicu da su naši osjećaji pouzdani vodič za postupanje. Uvijek sam shvaćala da naše misli vode prema našim osjećajima i da zato misli koje mislimo generiraju kako se osjećamo. Našim se osjećajima ne može vjerovati, jer ćemo potencijalno imati pogrešne i pogrešno shvaćene ideje i misli’.

Zbunjenost ove žene rezultat je nerazumijevanja onoga što nam osjećaji govore. Naši su osjećaji nepogrešiv izvor smjernica u vezi s nekoliko različitih područja našega života:

1. Kad se ne brinemo o sebi

Naši osjećaji nesigurnosti i nedostatka – koji se javljaju u raznim oblicima, poput tjeskobe, krivnje, srama, usamljenosti, praznine, zavisti, ljubomore, ogorčenosti i tako dalje – daju nam do znanja da naše misli i postupci nisu u skladu s istinom i da na razne načine napuštamo sebe. Ti nas osjećaji upućuju na to da moramo paziti na svoje emocionalno ili fizičko ‘napuštanje sebe’.

Napuštamo se kad izvana definiramo svoju vrijednost, što dovodi do osjećaja nesigurnosti i potrebe da pokušamo kontrolirati druge. Te vrste osjećaja signal su da naše misli i postupci dolaze iz našeg ego ranjenog ‘ja’, koje je programirano s mnogim lažnim uvjerenjima koja smo usvojili dok smo odrastali. Naše ego-ranjeno ‘ja’ nema pristup nijednom izvoru istine, a ove vrste osjećaja mogu poslužiti kao signal da nismo ono na što fokusiramo svoje misli, prenosi 24sata.hr.

2. Kad si dajemo ono što nam treba

Naši osjećaji mira, ljubavi i radosti daju nam do znanja da se dobro brinemo o sebi. Naši su osjećaji 100 posto pouzdani s obzirom na to djelujemo li iz ljubavi prema sebi ili od ‘samonapuštanja’.

3. Vanjski izazovi i opasnosti

Naši egzistencijalni bolni osjećaji – poput usamljenosti, tuge, slomljenog srca, bespomoćnosti nad drugima i situacijama, straha od stvarne i sadašnje opasnosti i tuge – daju nam do znanja da se nešto događa izvana što zahtijeva našu pažnju. Javljaju nam ako nas netko ne voli ili je čak opasan. Oni su važan izraz gubitka. Ti su osjećaji, također, 100 posto pouzdani.

Koristite svoje osjećaje kao putokaz

Naša duša često komunicira s nama kroz naše osjećaje. Kad naučite ostati prisutni u svojim osjećajima, vjerujući informacijama koje vam daje vaša duša, iskusite ćete osjećaj osobne moći koja vam omogućuje da upravljate velikim izazovima s kojima se svi susrećemo.

Odluka da preuzmete odgovornost za vlastite osjećaje, umjesto da ih osuđujete, ignorirate, umrtvljujete ili učinite druge odgovornima za njih kontrolnim ponašanjem, razvit će osobnu moć koja vam je trenutno potrebna za upravljanje stresovima današnjeg života i poduzimanje sljedećeg koraka, piše Mind Body Green.

(TIP/Foto: Instagram)