Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize

Šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, se planiraju danas isključiti sa dijalize, saopšteno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Već dugo traje borba ovih pacijenta kako bi ostali na liječenju u DC Odžak, gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

“Ravnatelj županijske bolnice Orašje, koja „vlada“ DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike 100% invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i financijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje”, dodaje se u saopštenju.

Oni navode da iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta, pa tako i za ovih 6 bubrežnih bolesnika iz Gradačca.

“Radi se o tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od 4 sata, imali bi i produženo putovanje za više od sat vremena po jako lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”, navodi se.

Za ove dijalizne pacijente bi poseban problem bio i njihov povratak iz Gračanice nakon iscrpljujuće 4-satne dijalize, jer se nakon ovog tretmana pacijenti nalaze u jako lošem stanju.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)