Barcelona osvojila 31. titulu u Kupu kralja

Nogometaši Barcelone rekordni su, 31. put osvojili španjolski Kup kralja, a u subotnjem finalu odigranom na stadionu La Cartuja u Sevilli svladali su Athletic Bilbao s 4-0 (0-0).

Bio je ovo rekordni, deveti put da su se u finalu Kupa kralja našli Barcelona i Athletic Bilbao. Baski su u prethodnih osam dvoboja uspjeli slaviti samo dvaput (1932. i 1984.), a Barcelonini igrači su se potrudili da tako ostane i nakon njihovog devetog finalnog obračuna.

Sve do 60. minute baskijska momčad je uspjela sačuvati mrežu. Za to je najzaslužniji bio 23-godišnji vratar Unai Simon. No, nakon što u sat vremena nijednom nisu uspjeli pogoditi mrežu, Barceloninim igračima je trebalo samo 12 minuta za postizanje čak četiri pogotka.

Messi dva puta zatresao mrežu

Zaključana vrata Athletica u 60. minuti je otključao Antoine Griezmann na ubačaj Frenkieja de Jonga. Samo tri minute poslije Nizozemac se prometnuo u strijelca, kad je glavom iz neposredne blizine poslao loptu pokraj Simona, a na ubačaj Jordija Albe.

U 68. minuti prvi od svoja dva pogotka postigao je Leo Messi. Kapetan Barcelone se nakon kombinacije s de Jongom sjurio u kazneni prostor, jednim trzajem tijela izbacio svog čuvara i lakoćom pogodio suprotan, donji desni kut Athleticovih vrata.

U 72. minuti je po lijevom boku pobjegao Jordi Alba, ubacio prema sredini gdje je na loptu natrčao Messi i iz prve poslao loptu prema golu. Simon je bio na lopti, ali mu je ona prošla ispod ruke i završila u mreži za konačnih 4-0.

Prvi trofej Ronalda Koemana

Tako je Ronald Koeman osvojio svoj prvi trofej kao trener katalonskog diva u kojem je kao igrač jednom osvojio Kup kralja (1990.).

Na listi osvajača španjolskog Kupa kralja Barcelona je na vrhu s 31. trijumfom, a Athletic je drugi sa 23.

Zanimljivo, Baski su u dva tjedna po drugi put u Sevilli izgubili finale Kupa kralja. Naime, prije 14 dana su u odogođenom finalu iz 2020. izgubili u baskijskom obračunu od Real Sociedada (0-1).

(TIP/Izvor: Sport Klub/Foto: REUTERS/Marcelo Del Pozo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.