Poezija tuzlaka Mirze Pinjića biće objavljena u novom broju Dreich magazina iz Škotske

Mirza Pinjić je mladi tuzlanski glumac. Završio je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Dugogodišnji je član Pozorišta mladih Tuzle u kojem trenutno obavlja stručno osposobljavanje u ulozi pripravnika na poslovima glumca, lidera u Dramskom studiju za djecu, mlade i odrasle, te reditelja predstava za djecu i mlade. Do sada je igrao u različitim predstavama u produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, Teatra kabare Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle.

Prvobitno kao hobi, a danas i profesionalno, Mirza se bavi pisanjem poezije i kratkih priča. Do sada je njegova poezija objavljena u nekoliko zbirki u BiH i inozemstvu. Njegova kratka priča „Drug” objavljena je u knjizi „Čarolija lijepih riječi – najljepše priče za djecu i omladinu sa 6. Konkursa Planjaxovo pero” 2020. Dobitnik je Priznanja za doprinos širenju poezije na društvenim mrežama MILI DUELI, JAJCE 2019. Od marta 2021. godine njegovu poeziju moguće je čitati na službenoj web stranici pisca Miljenka Jergovića u rubrici “Ajfelov most”  na linku: https://www.jergovic.com/author/mirzapinjic/

Jedan od nedavnih, najvećih uspjeha je činjenica da su njegove pjesme uz saradnju s Anelom Huremović-Bošnjaković prevedene na engleski jezik, te će biti objavljene u novom broju Dreich magazina iz Škotske, koji će iz štampe izaći u avgustu ove godine. Na ovaj način, Mirza, kao mladi autor u svijetu poezije predstavlja grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu na evropskom tlu lijepe riječi.

(TIP)