Bećirović: Nedjeljivu BiH odbranila je herojska Armija BiH

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda PSBiH poručio je danas da “u vremenu kada se ponovo prijeti našoj domovini uspravno i dostojanstveno trebamo se sjetiti jedne od najvećih godišnjica u milenijskoj historiji naše domovine – 29. godišnjice osnivanja slobodarske, junačke i multietničke Armije Republike Bosne i Hercegovine”.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine branila je univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti – slobodu, jednakost, ravnopravnost i nezavisnost internacionalno priznate države Republike Bosne i Hercegovine na koju je izvršena brutalna agresija.

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je jedina legalna oružana sila koja je branila i štitila ugrožene i nemoćne, sprečavala još veće razmjere genocida i zločina protiv čovječnosti, čuvala i branila obdaništa, bolnice, škole, džamije, crkve, sinagoge, muzeje, biblioteke…

Bez postojanja i herojske borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine granica velike Srbije bila bi zapadnije i od zamišljene velikosrpske linije Karlobag – Karlovac – Sisak – Virovitica.

Ne smijemo se bojati da pošaljemo istinitu poruku: Punopravnu članicu Ujedinjenih nacija – državu Bosnu i Hercegovinu odbranila i spasila je slobodarska, herojska i legalna Armija Republike Bosne i Hercegovine. Da nije bilo nje danas ne bi bilo ni nas, niti države Bosne i Hercegovine. To je istina koja se mora reći jasno i glasno. S tom historijskom činjenicom nema kockanja i kalkuliranja. Ljudi koji zaborave svoju prošlost nemaju ni budućnost. Spreman sam izgubiti sve funkcije, ali nisam spreman dovoditi u pitanje ovu historijsku istinu. Nikada i ni po koju cijenu!

Režimski mediji u susjednim državama često ponavljaju neistinitu i antidejtonsku tezu da su oni „garanti“ Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je neistina i podvala! Godinama upozoravam da ne smijemo prešutjeti ovu neistinu! DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM IMAO JE POTPISNIKE I SVJEDOKE I SAMO JEDNOG ISTINSKOG GARANTA OPSTANKA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE – ARMIJU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.

Zato ne smijemo nikada zaboraviti najzaslužnije ljude koji su odbranili državu!

Moramo odlučno odbaciti bilo kakvu i najavu “razdruživanja” i razbijanja teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine! Takva zločinačka ideja ne smije i ne može biti ni tema razgovora. Nikada! Država Bosna i Hercegovina je svetinja! Narod nam nije dao povjerenje da bismo spavali u političkom životu naše države.  Nemamo pravo na to! Neka vječno živi država Bosna i Hercegovina”, naveo je Bećirović.

(TIP/Nap)