Pahor objasnio zašto je pitao o raspadu BiH

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor, izdao je saopštenje u vezi s pisanjima medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao “non paper” predsjedniku Savjeta Evrope Čarlsu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.

Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU.

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti o tim idejama, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

O tome je predsjednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: ‘Želio bih da naglasim svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije.’

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brionski proces, zakazan za maj”, zaključeno je u saopštenju.

Vezani članak: Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: reuters/Arhiva)