U narednom periodu moguće popuštanje dijela propisanih mjera u TK

Sagledavanjem svih aspekata epidemiološke situacije Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlnaskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19 zaključilo je da će u narednom periodu sagledati mogućnosti popuštanja dijela propisanih mjera. Kao prioritet postavljeno je pokretanje „hladnog programa“ sa akcentom na dijagnostičke usluge na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Zbog značajne i istaknute uloge u borbi protiv pandemije neophodno je dati podršku zdravstvenom sektoru jer je, rečeno je ovom prilikom, stanje morala kod uposlenika u silaznoj putanji.

Premda se popravlja slika kada je epidemiološka situacija na području TK na današnjem sastanku je istaknuto da je i dalje prisutno kršenje propisanih mjera.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u proteklih sedam dana imala pojačane aktivnosti i izvršila 275 inspekcijskih nadzora. Iako Uprava nadzor provođenja propisanih mjera, rečeno je ovom prilikom, provodi sa ograničenim brojem inspektora kontrolisan je veliki broj ugostiteljskih i drugih objekata te izdato samo 6 prekršajnih naloga.

 Prema izvještaju o aktivnostima službenika policije 2684 građana upozoreno je jer ne nosi masku a protiv dvije osobe izdati su prekršajni nalozi za nenošenje maske. Policija je u proteklih sedam dana kontrolisala 311 tržnih centara u kojima je upozorila 115 osoba koje nisu nosile masku. U vremenu trajanja ograničenja kretanja (policijski sat) policijski službenici kontrolisali su 655 osoba a njih 74 je i sankcionisano.

Prema mišljenju predstavnika UKC-a Tuzla izvjesno je smirivanje epidemiološke situacije sa akcentom da se što više smanji boravak više osoba u zatvorenom prostoru.

Sastanku su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić,  ministar MUP-a Midhat Dobrnjić, ministar finansija Vedran Lakić, ministar zdravstva Božo Jurić, direktor Uprave policije Dževad Korman, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović, predsjednik Upravnog odbora UKC Tuzla Zlatan Mehmedović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović i savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović.

(TIP)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…