Koliko kalorija možete sagorjeti samo stajanjem?

Jeste li razmišljali o ulaganju u visoki stol kako ne biste cijeli dan sjedili? Vjerojatno ste čuli da je cjelodnevno sjedenje novo pušenje, kao i da stajanje može pridonijeti vašem zdravlju i kondiciji.

Kalorije sagorijevate svaki dan, bez obzira na to što radili, čak i kade spavate, ali samim stajanjem i više nego što mislite. Koliko ćete točno kalorija sagorjeti stojeći ovisi o vašoj dobi, visini, težini i spolu. Prema Healthlineu, samo stajanjem možete sagorjeti do 200 kalorija u satu.

Na stranici Start Standing, pomoću Harris-Benedictove formule, moguće je doći do točne brojke. Primjerice, ako ste 40-godišnjakinja visoka 160 centimetara i teška 72 kilograma, stajanjem sagorijevate 121 kaloriju u satu. To je 486 kalorija u četiri sata rada. Sjedenjem biste u satu sagorjeli tek 72 kalorije.

Ako ste spremni početi više stajati, Harvard Health Publishing preporučuje da to činite postepeno. Za početak, tijekom osmosatnog radnog dana, stojite 30 do 60 minuta dnevno. Postupno povećavajte vrijeme koje provodite stojeći, tako da se vaše tijelo bezbolno može naviknuti.

Ako ne želite trošiti novac i ulagati u visoki stol, postoje i drugi načini da manje sjedite. Namjestite alarm i nakon svakih sat vremena rada ustanite i prošećite te se istegnite nekoliko minuta. Sama šetnja tijekom pauze za ručak sagorijeva 100 kalorija, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto:  Unsplash)