U nedjelju prijevremeni izbori za načelnika Travnika i Foče u FBiH

Prijevremeni izbori za načelnika opština Travnik i Foča u Federaciji BiH biće održani u nedjelju, 11. aprila.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a izborna tišina počinje sutra u 7.00 časova i traje do zatvaranja biračkih mjesta, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta, dok se na glasačkom listiću za načelnika opštine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata – dva nezavisna kandidata i dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku određeno je 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban kovid mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban kovid mobilni tim.

Pravo glasa na izborima za načelnika opštine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta, ima 47.782 birača, uključujući 214 birača registrovanih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku i 746 birača registrovanih da glasaju putem pošte.

Pravo glasa na izborima za načelnika opštine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22. marta, ima 1.605 birača, uključujući 31 birača registrovanog za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči (FBiH) i 13 birača registrovanih da glasaju putem pošte.

Za prijevremene izbore u nedjelju CIK je akreditovao 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i opštinske izborne komisije nadležna opštinska izborna komisija.

CIK BiH je akreditovao i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada CIK-a.

(TIP/Srna/Foto: Anadolija)