Znanstvenici otkrili koliko je seksa dovoljno u vezi

Jedno od pitanja koje muči parove otkad je svijeta i vijeka jest – seksaju li se dovoljno? Odnosno, seksaju li se manje ili više od drugih i koliko je seksa zapravo “normalno”?

Na sreću svih vas koji mozgate o tom pitanju, postoje znanstvenici koji su to odlučili i istražiti. Tako je jedno istraživanje objavljeno 2015. godine u magazinu Social Psychological and Personality Science pokazalo da se, kada parovi imaju spolne odnose otprilike jednom tjedno, osobna sreća i sreća u vezi počinju izjednačavati.

Amy Muise, znanstvenica koja je radila na studiji, za Huffington Post rekla je da je to dobar podsjetnik za parove da ne moraju osjećati pritisak da ispune određeni “broj” što se tiče učestalosti seksa.

“Općenito je važno održavati seksualnu vezu s partnerom, ali također je važno imati realna očekivanja o nečijem spolnom životu, s obzirom na to da su mnogi parovi zauzeti poslom i odgovornostima. Naše istraživanje sugerira da je redovit seks povezan sa srećom u vezi, ali nije potrebno seksu toliko često težiti”, objasnila je.

Tri studije

Da bi doznala jesu li najsretniji parovi ujedno i oni koji se najviše seksaju, Muise je provela tri studije.

Prva, u kojoj su korišteni i raniji podaci iz 23-godišnje studije s više od 25.000 ispitanika, pokazala je da je više seksa povezano s višim razinama sreće, ali samo dok je učestalost seksa oko jednom tjedno. To se odnosilo samo na ljude u vezama, ne i na samce.

Druga, u kojoj je Muise ispitala 335 etnički raznolikih sudionika u internetskoj anketi, potvrdila je rezultate prve studije, a treća koja je uključivala 2400 bračnih parova u 14-godišnjem razdoblju pokazala je da je seks povezan s razinom sreće, ali samo dok je učestalost iznosila, također, jednom tjedno, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Instagram)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…