Zaključci Vlade KS: Ako država ništa ne učini imat ćemo četvrti val

U uvodnom izlaganju ministar zdravstva prof. dr Haris Vranić istakao je kako epidemiološki podaci s kojima raspolažemo već sedam dana, evidentno ukazuju da smo ušli u Pik trećeg talasa virusa korona, koji, je po njegovim riječima u blagom padu.

„Nikada broj testiranih nje bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dana počevši od 16. marta kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je jučer iznosio 568“, pojasnio je ministar.

Problem je, popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u KS. Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru sa premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

“Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni”, dodao je ministar Vranić.

Lock down, koji je sada donesen na 14 dana, po riječima ministra, može biti i produžen na mjesec. Vrlo je važno da dođe dovoljan broj vakcina i da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi mogli sigurnije raditi. Ministarstvo i Vlada KS su učinili sve da osiguraju dodatni medicinski kadar, prostore, otvore „drive in“ punktove, call centre…

Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Ovaj virus je mutirao i dolazi novi austrijski i ako država pod hitno ne učini nešto po ulasku osoba u našu državu imat ćemo i četvrti val.

„Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabavke vakcina imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apelujem na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih“, poručio je ministar.

Nakon ministrovog izlaganja i odgovaranja na brojna pitanja, uslijedila je duža rasprava zastupnika koji su donijeli sljedeće zaključke:

– Skupština Kantona Sarajevo nalaže Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanje tranšu i sredstva usmjeri u plate zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvu, koji su izloženi većem obimu i složenosti posla zbog pandemije, u nabavku opreme i nove programe zdravstvene zaštite;

– Zadužuje se Zavod za zdravstveno osiguranje KS, da ukoliko postoji potreba za primjenom lijekova remdesivir u liječenju teških covid pacijenata isti obezbijedi putem bolničke liste;

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da u pružanju zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja COVID ili sumnje na COVID ne zahtijevaju dokaz o zdravstvenom osiguranju;

– Nalaže se Vladi KS i Ministarstvu zdravstva da hitno oformi i kapacitira mobilne timove pri JU Dom zdravlja koji bi bili na raspolaganju građanima oboljelim od koronavirusa, koji su kod kuća i u potrebi su za terapijom, te im obezbijedi potrebnu uslugu koju zbog popunjenosti bolničkih kapacitete ne mogu dobiti;

– Obavezuje se Vlada KS da u što kraćem vremenskom roku svim zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za djecu sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju ukoliko traže usluge psihologa i psihoterapeuta odgovore pozitivno ukoliko je zahtjev opravdan kako bi stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja što brže i bez odgađanja bili na raspolaganju građanima KS u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja je dovela do opasnosti po mentalno stanje građana, a među kojima su i pripadnici najranjivije populacije koje koriste usluge ovih ustanova.

(TIP/Izvor: federalna.ba)