Pohovane šnicle iz rerne

Ukusne šnicle sa rižom iz rerne.

Sastojci:

Riža:

– 1 šolja (200 ml) riže

– 3 šolje (200 ml) vode

– 1  kašičica soli

Šnicle:

– 1 kg mljevenog mesa

– 1 glavica crnog luka

– 2 kašičice bijelog luka u prahu

– 1 kašičica soli

– 3 kašike peršuna

– 1 jaje

Za pohovanje:

– 1 šolja brašna

– 4 bjelanca

– 2 kašike vode

– 2 šolje prezli

– 6 kašika ulja

Priprema:

Skuhajte rižiu i ostavite da se ohladi.

Stavite u posudu sve navedene sastojke za šnicle i ohlađenu rižu i dobro pomiješajte da se sve sjedini.

Od pripremljene smjese napravite kugle veličine manje jabuke. Od svake kugle oblikujte šnicle ovalnog oblika.

Pripremljene šnicle prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena bjelanca pomiješana sa vodom i na kraju u prezle.

Redajte šnicle u pleh premazan  uljem. Premažite i šnicle sa ostatkom ulja.

Pecite u rerni , ali koristite samo gornji grijač, oko 15 minuta sa jedne strane. Nakon 15 minuta okrenite šnicle i pecite jos 15 minuta.

Na ovaj način šnicle će biti kao da su pržene na ulju, ali sa mnogo manje masnoće, prenosi N1.

Poslužiti sa salatom po izboru.

(TIP/Foto: Shutterstock)