Uvedite ove male promjene u svoju vezu, bit ćete puno sretniji

Pandemija je donijela i brojne izazove parovima pa su tako mnogi od njih odlučili potražiti i profesionalnu pomoć. Ovi savjeti mogu pomoći svim parovima pa i onim u sretnim odnosima…

Razni savjetnici i stručnjaci za mentalno zdravlje koji rade s parovima otkrili su savjete koje su najčešće dijelili parovima tijekom pandemije. Dodali su kako bi te savjete trebali usvojiti svi u vezi. Evo što su rekli:

Zakažite važne razgovore

Možda vam se čini besmisleno zakazivati sastanke za razgovor s parterom budući da ste stalno jedno oko drugog, ali stručnjaci naglašavaju da trebate odrediti određeno vrijeme za velike razgovore, umjesto da ih pokrećete u hodu, prenosi 24sata.hr.

– Dijelim ovaj savjet iznova i iznova – kaže psihologinja za parove Sarah Rattray.

Ako parovi nauče kako planirati veće razgovore, izbjegavaju svakodnevne svađe. Odvajanje vremena za razgovor utvrdit će važnost teme koju obrađujete i samog odnosa.

– Tijekom razgovora budite strpljivi i naizmjence govorite i slušajte partnera – dodala je Rattray.

Suosjećanje za partnera

Savjet kalifornijskog obiteljskog terapeuta Davida Grammera jednostavan je. On savjetuje da se potrudite imati empatije za svog partnera.

– Najčešća smjernica koju dajem parovima je suosjećanje. Specifične tehnike razlikuju se od para do para, ali osnovni princip suosjećanja i razumijevanja za poteškoće partnera je nužan svima. Razumijevanje omogućuje strpljenje i podršku te smanjuje bijes i frustraciju – kaže Grammer.

Odvojite radno vrijeme od obiteljskog

Laura Goldstein, bračna i obiteljska terapeutkinja kaže da je parovima bolje kada odvoje vrijeme za sebe nakon što završe s poslom za taj dan.

Nemojte prestati voditi brigu o sebi

Psihologinja i autorica Lea Lis redovito dijeli savjete o samopomoći – tjelesnoj i mentalnoj.

– Ne zaboravite na svoje rituale brige o sebi, poput njege kože, bojanja kose ili brijanja – rekla je Lis.

Ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete time pokazati supružniku da se trudite da i za njega izgledate dobro. Možda to neće naizgled ništa unaprijediti, ali pomoći će da se stvari ne pogoršaju.

Ne tjerajte partnera da vam čita misli

Lis je također savjetovala klijentima da svojim partnerima kažu što žele.

– Recite im što trebate i budite precizni. Ako želite za svoj rođendan napraviti veliku zabavu ili želite poseban poklon, spomenite im to – kaže Lis.

Kada se parovi odluče biti iskreni jedni prema drugom, veća je šansa da će na kraju dobiti ono što žele. Isto tako, manja je vjerojatnost da će na kraju ostati povrijeđeni, piše Fatherly.

(TIP/Foto: Pixabay/Merseyside Police)