Kina uvodi zdravstveni pasoš za putovanja u inostranstvo

Kina je za svoje građane uvela elektronski pasoš koji će pokazivati njihov zdravstveni status kada putuju u inostranstvo ili se vraćaju u zemlju, što bi moglo da dovede do većeg otvaranja kineskih granica.

Ove zdravstvene potvrde za međunarodna putovanja su u vidu aplikacije za pametni telefon, a sadrže zdravstvene podatke putnika, kao što su njihovi Covid testovi, PCR i za antitijela, i status vakcinacije.

Za sada je aplikacija obavezna i rezervisana samo za Kineze. Ona će im obezbijediti veći komfor prilikom putovanja kada budu sklapani sporazumi o uzajamnom priznanju zdravstvenih potvrda Kine i drugih zemalja, napisala je agencija Xinhua.

Cilj aplikacije je da se promoviše obnova svjetske privrede i olakša prelazak granica, navelo je ministarstvo spoljnih poslova. Ne navode se konkretne stvari na koje nosioci elektronskog pasoša imaju prava ni da li druge zemlje planiraju da ga priznaju.

SAD i Velika Britanija planiraju da pokrenu slične sisteme. Evropska komisija će predstaviti ideju “zelenog pasoša” u Briselu 17. marta.

Izuzev lokalizovanih žarišta Kina se u velikoj mjeri oslobodila Covida-19 od proljeća 2020. zahvaljujući zaključavanjima, masovnom testiranju, opštem nošenju maske i obaveznim karantinima pri ulasku u zemlju. Novi kineski zdravstveni pasoš pokrenut je juče preko mini programa uvedenog na popularnoj aplikaciji WeChat, i može da ima i papirnu verziju.

Od kraja marta 2020. Kina dozvoljava samo Kinezima ulazak na svoju teritoriju i ograničenom broju stranaca. Ona je takođe znatno smanjila međunarodne letove.

Dozvoljen je ulazak samo stranim diplomatama, poslovnim ljudima ili strancima koji imaju stalni boravak u zemlji. Svi putnici, Kinezi kao i stranci po dolasku u zemlju obavezni su da idu u 14-odnevni karantin u hotelu o svom trošku.

Pokretanje elektronskog zdravstvenog pasoša otvara mogućnost da se taj sistem proširi na strance, odnosno da srednjoročno djelimično budu ukinute restrikcije za ulazak i izlazak sa teritorije Kine.

(TIP/Hina/Foto: Ilustracija)