Politikanstvom na struku; DF i SD kontra direktora UKC-a Tuzla prof.dr. Vahida Jusufovića?!

Direktor UKC-a Tuzla prof.dr. Vahid Jusufović istakao je u srijedu na konferenciji za novinare Kriznog štaba TK  da se broj hospitaliziranih osoba u toj zdravstvenoj ustanovi udvostručio.

˝Moramo biti spremni da je situacija koja se dešava ne samo na našem kantonu, nego i u okruženju dovoljno upozoravajuća˝ kazao je Jusufović, napominjući i da su u Kantonu Sarajevo bolnički kapaciteti popunjeni.

Po njegovim riječima, trenutno je 60 hospitaliziranih osoba u UKC-u Tuzla na COVID odjeljenjima, a u respiratornom centru 13 osoba s teškom kliničkom slikom. Također, COVID-19 potvrđen je kod 11 uposlenih, od kojih su četiri anesteziologa, navodi Fena.

Dodao je da je 525 zaposlenika UKC-a već bolovalo od COVID-a 19, a polovina ima tešku kliničku sliku i teško se vraćaju u proces rada zbog postcovid manifestacija.

˝Treći val koronavirusa nije pitanje da li će doći, nego kada će započeti jačim intenzitetom. Treći  val je neizbježan i morat ćemo ga na svaki način spremno dočekati. Stoga je i jučerašnja naredba više medicinske prirode˝ izjavio je Jusufović.

Poručuje da naredba kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u TK do 20 sati nije usmjerena protiv bilo koga, već je u interesu zdravlja stanovništva, a može biti uvod u ono što slijedi, ukoliko se situacija pogorša, piše Fena.

Vezani članak: Krizni štab TK: Donesena naredba je u interesu zdravlja stanovništva

A onda na scenu stupa politikanstvo političkih partija DF i SD čiji je Jusufović bio zajednički  kandidat na prošlim  lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika Tuzle.

Saopštenja DF-a i SD-a prenosimo u cjelosti:

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK traži hitno suspendovanje nelogičnih, neprimjerenih te pogubno donesenih mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata iza 20:00 sati od strane HDZ-ovog ministra zdravstva Bože Jurića i njegovih koalicionih partnera u vlasti Tuzlanskog kantona, PDA, SDP-a, NS i SBB-a. Smatramo da navedena odluka mora biti poništena kako ne bi imala dalekosežne egzistencijalne posljedice po ugostiteljske radnike i njihove porodice.

˝Ukoliko Vlada TK ne poništi ovu nerazumnu odluku, koja nema stručno utemeljenje niti uticaj na prevenciju širenja pandemije COVID-19, Klub Demokratske fronte u Skupštini TK zahtjeva adekvatne subvencije od Vlade TK te hitnu finansijsku kompezaciju ugostiteljskim radnicima.Naime, ovakve mjere su bile i opravdane početkom pandemije, kada nismo imali nikakva saznanja o virusu COVID-19, kada naše zdravstvene ustanove nisu bile u dovoljnoj mjeri spremne i opremljene. Međutim, godinu dana poslije, zaista nema smisla “sprovoditi strogoću” nad malim privrednicima, koji su najviše i pogođeni ovim mjerama a koji značajno doprinose ekonomiji i stabilnosti budžeta TK.Stoga, pozivamo Krizni štab TK, na čelu sa nadležnim ministrom, te Vladu TK i vladajuće političke stranke da još jednom razmotre predložene mjere i posljedice po ugostiteljske radnike i ekonomiju Tuzlanskog kantona˝, saopšteno je iz KO DF TK.

˝Božo Jurić, ministar zdravstva TK neparlamentarnog HDZ-a “ekspertne Vlade” PDA i SDP donio je naredbu kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata najduže do 20 sati. Kako ministar Jurić navodi, radi o mjerama prevencije, odnosno sprečavanja ozbiljnijih posljedica, s obzirom na stanje u Sarajevskom kantonu.Pitamo ministra Jurića, a i “ekspertnu Vladu” na koji način je ovo sprečavanje ozbiljnijih posljedica, ako u obzir uzmemo činjenicu da su ugostiteljski objekti tokom dana puni? Da li to ministar Jurić ima saznanja da Covid-19 djeluje samo iza 20 sati?˝, navode iz SD-a.

Klub Socijaldemokrate BiH u Skupštini TK zahtijeva da se pomenuta naredba poništi. U protivnom, tražimo da se iz budžeta i 20 miliona KM koje je prethodna Vlada ostavila izdvoje sredstva ugostiteljima za nadoknadu prouzrokovane štete.

˝Tako ‘ekspertna Vlada’ realnom sektoru od kojeg i sama živi, zabranjuje rad, dok sa druge strane ekspresno postavlja svoje kadrove na izvršne funkcije kako bi stranačkim zapošljavanjima budžet dodatno opteretili˝, saopštili su.

(TIP)