Foto: Medžlis Islamske zajednice upriličio program povodom Dana nezavisnosti BiH na Trgu slobode u Tuzli

Na Trgu slobode u Tuzli u nedjelju je upriličen program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Herecegovine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Program je započeo zajedničkom šetnjom do spomen obilježja Kapija, gdje su se svi učesnici Fatihom sjetili ubijene mladosti Tuzle i svih šehida naše domovine.
Defile polaznika mekteba koji su nosili zastavice i balone u bojama zastave naše domovine, njihovih muallima, imama, roditelja na čelu sa glavnim tuzlanskim imamom hafiz Ahmed-ef. Huskanovićem izazvao je pažnju i radost prolaznika i građana Tuzle.

Nakon defilea upriličen je prigodan program kojeg su izveli polaznici mekteba Hadžijske džamije, Svijetle džamije, džamije u Sepetarima i Lipnici, te članice hora Asocijacija žena i Mreže mladih Medžlisa Tuzla “El-Isra”.

Na važnost Domovine u svom kraćem obraćanju ukazao je Mehmed Pargan. Njegovo obraćanje je bilo upečatljivo i obojeno nedvojbenim porukama da se Domovina voli ma gdje da se fizički nalazimo.

„Mi ponavljamo, zahtjevamo i želimo da ovo bude zemlja svih njenih ljudi koji je vole. Oni koji ne vole našu zemlju, moramo ih nazvati pravim imenom. Oni koji ne vole našu zemlju su naši neprijatelji.“ Pargan je Bosnu poredio sa majkom i ljubavi prema njoj, dodajući da našu domovinu čuvamo poput majke koja nas na najljepši način voli i njeguje.

Svim prisutnim na Trgu slobode čestitku povodom Dana nezavisnosti je uputio i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović se zahvalio i svima koji su bili dio ovog svečanog programa.

Ovom aktivnošću je ukazano na važnost 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a s ciljem njegovanja ljubavi prema domovini i svjesnosti o jednom od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Programu su prisustvovali imami, roditelji, polaznici mekteba, kao i građani Tuzle.

Program je okončan dovom za Domovinu.

„Želimo da se čuje naš glas – volimo svoju Domovinu. Mi ćemo je čuvati i gradit, uz Božiju pomoć“ – poručili su učesnici programa.

U tuzlanskim mektebima ovog vikenda organizovane su radionice sa temom Dan nezavisnosti naše domovine, historijski časovi, ali i niz drugih aktivnosti koje potiču i njeguju ljubav prema domovini.

(TIP)