Mirela Trepanić: Trudnice i porodilje trenutno se boje odlaska na UKC Tuzla – neophodni odgovori nadležnih

Mirela Trepanić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, uputila je pitanje direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli šta je sve Klinici potrebno kako bi i uvjeti rada i uvjeti boravka pacijenata bili optimalni? Povod za to pitanje jesu sve učestalije žalbe pacijenata na nehumane uslove boravka na toj klinici.

„Kad nemate organizovan sistem kroz koji bi pacijenti mogli uputiti svoje žalbe i kroz koji bi te žalbe bile objektivno ispitane i na koje bi bilo adekvatno odgovoreno, onda imate slučaj da pacijenti sa svojim problemima izlaze u javnost. Već je popriličan broj žalbi na tretman na Klinici za ginekologiju i akušerstvo i kod ljudi postoji popriličan strah od odlaska tamo.

Nedostatak opreme, obroci koji nisu kvalitetni i dovoljni, poderane i nehigijenske posteljine, su najblaže zamjerke. Najteže idu do nasilja ili do pogrešnog medicinskog tretmana.Naprimjer, po žalbama, prečesto i bespotrebno na pacijenticama radi se epiziotomija. U slučaju prvorotki skoro uvijek. Također, pitanje je da li ijedna pacijentica  bude obaviještena da će joj biti urađen taj postupak, što je direktno kršenje prava pacijenta jer pacijent mora biti upoznat sa svim što se planira raditi, navodi Trepanić.

Također, odnos zdravstvenih radnika prema pacijenticama – od komentara koji su uvredljivi, neetički i seksistički pa sve do fizičkog i emocionalnog nasilja. U momentu kada je ženama potrebna najveća podrška, da bi se spriječile postporođajne depresije, pacijentice dobiju traumu koja ih obilježi za cijeli život, te nakon što izađu iz bolnice izbjegavaju doktore što duže mogu, što dovodi do mogućnosti da obole od drugih bolesti.

˝Većina ovih problema su uzrokovani, između ostalog, i nedostatkom sredstava za rad te vjerujem da bi se obezbjeđenjem tih sredstava ovi problemi mogli izbjeći.Naravno, to ne opravdava nikakav vid medicinskog nasilja nad porodiljama i svi koji ga čine moraju biti sankcionisani. Iz tog razloga tražila sam uvođenje anonimne ankete, da se na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli pri prijemu i otpustu popunjavaju anonimni upitnici gdje bi pacijentice ocjenjivale svoj boravak u bolnici i na taj način omogućile da imamo valjane podatke o tome koliki je kvalitet usluge i koji su načini njegovog poboljšanja kako bismo mogli reagovati na vrijeme i više ne dopustiti da se dovedemo u stanje u kojem smo sada“, kaže Trepanić.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.