Parlament FBiH usvojio pet zaključaka u vezi nabavke vakcina

Parlament FBiH je usvojio pet zaključaka koji se odnose na nabavku vakcina. Usvojeni su sljedeći zaključci odbora za zdravstvo:

1.Predlažemo Vladi FBiH da se formira ad hoc tim za direktne pregovore sa proizvođačima vakcina (odmah).

2. Hitno održati sastanak premijera Federacije BiH, ministra zdravstva FBiH, premijera svih kantonalnih vladi, ministara zdravstva u vladama kantona i predstavnika Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma parlamenta Federacije u cilju uniformnog nastupa u procesu nabave vakcina i vakcinksanja stanovništva.

3. Aktivirati Ministarstvo inostranih poslovanja BiH da se sa svojim diplomarno-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju  sa proizvođačima vakcina.

4. Dopuniti član 10. Zakona o javnim nabavkama kojim bi se izuzela primjena Zakona u slučajevima nabavke rižičnih lijekova (vakcina) u uslovima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti većih razmjera, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i sprečavnju transmisije zaraznih bolesti za koje je proglašena pandemija, odnosno epidemija.

5. Dopuniti član 43. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim bi se omogućilo da izuzetno u uslovima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti,uvoz i velepromet rižičnih lijekova (vakcina), pored veleprometnika, mogu vršiti i prozivođač vakcina na način i pod uslovima deklarisanim od proizvođača.

Govoreći pred poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, Sabina Ćudić je kritikovala izvještaj koji je pripremilo Ministarstvo zdravstva FBiH i Vlada FBiH. Izvještaj je nazvala improvizanim.

“Pored toga što jedino krivite Covax mehanizam, šta je uradila Vlada FBiH? Iz saopštenja koje smo juče dobili iz Covaxa saznajemo da niste pripremili ni ultrahladni lanac, ni skladištenje vakcina, ni administrativno-pravni aspekt”, rekla je Ćudić.

Damir Mašić je postavio pitanje gdje su ljudi izr Vlade danas.

“Znam da su premijer Novalić i ministrica Milićević na suđenju, ali gdje su ostali, gdje je sve ovo vrijeme pandemije ministar zdravstva FBiH? Da je Novalić pokazao 1% entuzijazma koji je imao prilikom nabavke respiratora, mi bismo danas imali kakve takve vakcine”, rekao je Mašić i postavio pitanje kako je Republika Srpska nabavila vakcine, a ne može bez države. Kako RS može, a Federacija ne može.

Dodao je i to da ovaj izvještaj nije plan vakcinacije, već namjera jer ne znamo i ako vakcine stignu gdje će se čuvati, ni ko su prioriteti.

Sanjin Musa iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH je govorio o planu, te problemu zbog nedostatka vakcina kako u BiH, tako i u Federaciji BiH. Naglasio je važnost imunizacije stanovništva uzimajući u obzir broj zaraženih, te podsjetio na problem da naša zemlja vakcine još nema.

“Problem je osigurati adekvatne doze. Ohrabrujuće je bio Covax mehanizam. Činjenica je da distribucija vakcina putem Covax sistema kasni”, rekao je Sanjin Musa. Dodao je da je pored toga tražene vakcine zahtjevaju i hladni lanac, tj čuvanje na temperaturi od -80.

Kazao je i da je zakazala industrija, odnosno lanac opskrbe.

“Mi nemamo predrasude prema mjestu proizvodnje vakcine, ali je potrebno da je vakcina autoritozivana od strane EU”, zaključio je Musa te pozvao nadležne da ozbiljno pristupe nabavci vakcina.

Odbor za zdravstvo koji je radio na ovoj problematici donio je više zaključaka, a kako su istakli najvažniji među njima je da zadužuju Vladu Federacije BiH da formira ad hoc tijelo da direktno pregovara sa proizvođačima. Traže i od Savjeta ministara BiH izmjene Zakona o javnim nabavkama, te Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Za raspravu se javila poslanica Mara Đukić koja je uputila kritike Vladi Federacije BiH za koju je kazala da je trebalo da se više angažuje.

“Najveći problem je što naša Vlada ne brine za nas, za svoje stanovništvo. Čekali ste da nam se velike sile smiluju. Reći ću neka nam se Bog sada smiluje”, kazala je Đukić i dodala da je Vlada ražanj spremala dok je zec u šumi.

Pokrenuti direktnu komunikaciju sa proizvođačima vakcina

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Husein Rošić (SDA) pozvao je članove Predsjedništva BiH da putem Ministarstva vanjskih poslova BiH krenu u pregovrački dio s proizvođačima u procesu nabavke vakcina.

“Ono što je danas, vjerujem, poruka svih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH  jeste da smo svi zakazali. Dakle, nema opravdanja, građani su već trebali imati na raspolaganju vakcine od nekoliko proizvođača da bi bili u situaciji da biraju kojom će se vakcinisati. Najodgovornije u svemu ovome je Vijeće ministara BiH i mogu reći da nikada nismo imali nesposobnije Vijeće ministra”, izjavio je Rošić.

Podsjetio je na činjenicu da smo vjerovatno jedina država na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva. S obzirom na to da pojedini predstavnici političkih subjekata ne žele realno govoriti ovoj situaciji, kako je kazao Rošić, apelirao je da se uključe članovi Predsjedništva BiH jer u svim zemaljama regije to rade predsjednici država, pregovaraju sa različitim proizvođačima o nabavci.

“Pozvao sam da članovi Predsjedništva BiH putem MVP-a BiH krenu u taj pregovrački dio s proizvođačima jer ako to tako ne bude mi ćemo se još dugo načekati da vakcine dođu u BiH”, kazao je Rošić.

Od predstavnika Ministarstva zdravstva su, kako je dodao, tokom sjednice čuli da postoje uslovi za prihvat vakcina, da postoje četiri adekvatna frižidera i da je njihov kapacitet 250 hiljada doza, a režim je minus 80 stepeni Celzijusa, a to su uvjeti koje traži prvenstveno Pfeizer.

Kada je riječ o nabavljenim vakcinama u Republici Srpskoj, Rošić je kazao da je ubijeđen da će vrijeme pokazati da je to urađeno mimo zakonskih propisa.

Zastupnica Alma Kratina (DF-GS) ukazala je na značaj kampanje za edukaciju stanovništva o važnosti vakcinacije.

“U ovom momentu nemamo jasnu informaciju kako ćemo doći do prvih doza vakcina, ali imamo vrlo konstruktivne zaključke Odbora za zdravstvo koji će rezultirati konkretnim aktivnostima da se ide u direktnu nabavku vakcina od proizvođača. Ovo je ujedno prilika da se državni nivo, odnosno Vijeće ministara dodatno podstakne, ovo je apel njima da je krajnji momenat da se zaštiti zdravlje građana”, istakla je Kratina.

Kada je riječ o građanima, kako je dodala, postoje dvije grupe. U jednoj su oni koji očajnički žele vakcine i zastupnicima neprestano ukazuju na to da žele da se vakcinišu i normalan život, dok su u drugoj grupi oni građani koji izražavaju skepsu u vezi same vakcinacije.

“Smatram da Federalni zavod javnog zdravstva nije učinio dovoljno na tome da utiče na zdravstvenu prosvjećenost i podizanje svijsti građana o važnosti vakcine”, dodala je Kratina.

Nacrt Programa rada Predstavničkog doma za 2021. godinu, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Srednjoročni program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove autocesta, brzih cesta i magistralnih cesta za period 2020. – 2023. godine također su u prijedlogu dnevnog reda.

Predloženi su i odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta izgradnje dionica autoceste Medakovo – Poprikuše na Koridoru Vc te izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, BH Gasa d.o.o Sarajevo i „Sarajevoputeva“ d.d. Sarajevo.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Dejana Šešlija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Откройте для себя новшество в мире ставок с последним обновлением приложения БК Олимп для Android! [url=https://free-apk-olimp.ru/]free-apk-olimp.ru[/url] уже сейчас. Мы освежили…