Nakon pet godina monitoringa, javne nabavke u BiH nisu javne – znaju li vlasti kako dalje?

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti „ne znaju“ nabaviti vakcinu protiv COVID 19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje „izgubi“  iznos 400 – 500 miliona KM. Ovo je, između ostalog, iznešeno na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne”. Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

“Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše i svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sistem generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, a posebno što sistem uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti” istakao je Mervan Miraščija, voditelj projekta ispred Fonda otvoreno društvo BiH.

Partneri na projektu su predstavili publikaciju projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unaprijeđenje sistema javnih nabavki u BiH, te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Publikacija “Da javne nabavke u BiH postanu javne” dostupna je na sljedećem linku: https://osfbih.org.ba/index.php/2-naslovna/270-objavljene-publikacije-iz-sfere-transparentnosti-i-antikorupcije

Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87.91% analiziranih slučajeva. Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači veoma nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama.

Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć i podršku. Partneri u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su bili Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.

(TIP)