Ekonomskog oporavka u BiH nema bez imunizacije

Ekonomskog oporavka u BiH nema bez imunizacije, jasna je struka. Naši najznačajniji trgovinski partneri i dalje su zemlje Evropske unije i potpisnice CEFTA-e.

Pandemija je poremetila ustaljene tokove vanjskotrgovinske razmjene.  Manje se izvozilo, ali i uvozilo. Izvoz je smanjen za više od milijardu maraka, a uvoz za više od dvije i po milijarde.

“Obim vanjskotrgovinske razmjene je u 2020. iznosio preko 28 miljardi KM, a ovakav bilans uvoza i izvoza je rezultirao je deficitom od preko 6 milijardi KM i ostvarena je pokrivenost uvoza izvozom blizu 63 posto”, pojašnjava Amila Šehić, stručni saradnik za makroekonomiju u VTK BiH.

Na nivou Federacije u periodu od maja do oktobra prošle godine nije mnogo bolja situacija.

“Zabilježen je pad izvoza 12,86 posto, pad uvoza 18,13% i komparirajući s istim periodom prošle godine, došlo je do pokrivenosti uvoza izvozom koja je veća za 3,56% poena u odnosu na isti period prošle godine kada je bila 58,87”, naveo je Amir Zukić, ministar privrede FBiH.

Ozbiljnije trgovinske razmjene neće biti dok prvo vakcinacijom ne zaštitimo seba, a potom i privredu.

“Nemamo uopće vakcina u ovom stanju kada ne poštujemo ni postojeće epidemiološke mjere. Mi se nalazimo u ozbiljnoj krizi i ne znam kako ćemo naći izlaz”, navodi Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Dok čekamo bolje dane, resurs koji možemo dobro plasirati na vanjsko tržištu zanemarujemo.

“Proizvodnja i izvoz zdrave hrane je ono što imamo potpisano s Rusijom, Turskom, Kinom i mi ne možemo proizvesti zdrave hrane koliko možemo izvoziti”, dodaje Šain.

Koronavirus nije ugrozio vanjskotrgovinsku razmjenu sa Austrijom i
Njemačkom, zemlje u koje više izvozimo nego što iz njih uvozimo, navode iz Komore. Ali dok vakcinacija ne postane naša stvarnost, ni privreda se neće dugoročno oporaviti.

(TIP/Izvor: federalna.ba)