Foto: Zbog prisiljavanja djece na prosjačenje u TK uhapšeno sedam osoba

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a uhapsili su u srijedu sedam osoba  zbog sumnje da su druge osobe, među kojima je i više od desetoro djece, prisiljavali na prosjačenje na području Tuzlanskog kantona. Izvršeni su  pretresi na šest lokacija u općinama Lukavac, Gračanica i Kalesija.

˝Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a/Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije i Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona su, nakon višemjesečnih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju krivičnog djela trgovina ljudima (iskorištavanje djece prisilnim prosjačenjem), a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli,  izvršili su 6 pretresa na području Tuzlanskog kantona, odnosno općina Lukavac, Gračanica i Kalesija.Ovom prilikom, lišeno je slobode sedam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizirani kriminal iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom Trgovina ljudima iz člana 210a˝, saopšteno je iz MUP-a TK.

Šaban Salčinović je osumnjičen da je rukovodio ovom grupom, potvrdio za  glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

˝Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače. Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac˝, izjavio je Arnautović.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama MUP TK-a, navedena lica će uz Izvještaj o krivičnom djelu biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

(TIP)