Recept za pravu talijansku carbonaru bez kapi ulja ili vrhnja

Kremasta tekstura dobiva se upotrebom (domaćih) jaja, dok mu bogatstvo okusa daje slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od kozjeg mlijeka Pecorino.

Pasta alla carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje potječe iz regije Lacij u središte zemlje, a koje se priprema od svega nekoliko sastojaka. Štoviše, ako u recept ne ubrojimo osnovne kuhinjske začine poput soli i papra, u carbonaru ide svega četiri sastojka.

Ovo jelo ima vrlo kremastu teksturu i bogat okus, no za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći u Hrvatskoj – u carbonaru ne ide ulje niti vrhnje, piše punkufer.

Kremasta tekstura dobiva se upotrebom (domaćih) jaja, dok mu bogatstvo okusa daje slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od kozjeg mlijeka Pecorino.

Maslinovo ulje je dopušteno samo ako pripremate vegetarijansku verziju jela. U tom slučaju ono se dodaje umjesto guancialea.

Britanska YouTuberica Nicki Positano koja živi na obali Amalfi zamolila je prijatelja iz Italije da na njezinom kanalu pokaže kako se radi prave pasta alla carbonara. Evo što vam je potrebno:

Sastojci za špagete alla carbonara:
300 grama sušenih špageta
100 grama naribanog sira Pecorino
4 žumanjka
3 deblje kriške guancialea
sol i papar

Priprema:
1. U lagano posoljenoj vodi skuhajte špagete al dente.

2. Guanciale narežite na manje trakice i prepržite na tavi dok ne postanu hrskave.

3. Uklonite hrskavi guanciale iz tave, a preostalu masnoću podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.

4. Dodajte kuhane špagete u tavu i kratko promiješajte dok se svi sastojci ne sljube.

5. Od naribanog sira i žumanjaka napravite gustu pastu koju po potrebi možete razrijediti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Dobro ju popaprite.

6. Smanjite vatru pa u tjesteninu dodajte pastu. Dobro promiješajte da se sir i žumanjci ravnomjerno rasporede po špagetima.

7. U tavu vratite hrskavi guanciale.

8. Poslužite toplo.

(TIP/Foto: Pixabay)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Рады сообщить о выпуске эксклюзивного промокода для БК Лига Ставок! Этот специальный промокод открывает доступ к эксклюзивным привилегиям и повышает…

  2. Представляем доступности эксклюзивного промокода для БК Лига Ставок! Этот уникальный код открывает доступ к эксклюзивным привилегиям и усиливает ваш опыт…