Ako izvršite tehnički pregled u Federaciji BiH, plaćate 55 marka plus 30 maraka za provjeru ispušnih gasova automobila. U RS-u ćete platiti samo 55 maraka jer oni ne rade testiranje ispušnih gasova.

Vi ste danas stoti čovjek iz FBiH koji nas poziva i pita za cijenu tehničkog pregleda, rekli su iz jedne stanice za tehnički pregled iz Istočnog Sarajeva.

– Naravno da možete izvršiti tehnički pregled, koji je validan i s tom potvrdom registrovati auto u FBiH jer tamo živite i već nam dolazi sve više građana iz FBiH da izvrše tehnički pregled kod nas – rekao nam je sagovornik iz Istočnog Sarajeva.

Udruženje stanica tehničkih pregleda Federacije BiH traži od nadležnih da odloži primjenu Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije videonadzora i normativa, koje su stupile na snagu 31. decembra 2020. godine, a donijelo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

– Ministarstvo komunikacija i prometa BiH donijelo je Pravilnik kojim želi da reguliše rad stanica za tehnički pregled u Bosni i Hercegovini na jedinstven način. Ministarstvo traži da u stanicama tehničkog pregleda mora biti videonadzor. Zatim da se sve stanice uvežu u jedinstven informacioni sistem, uvede zajednički nadzor, zajednički informacioni sistem i još neke stvari. Međutim, ništa od ovoga nije implementirano, osim što su rekli u Ministarstvu prometa i komunikacija da se izjedančava tehnički pregled u oba entiteta, a nije ništa ispunjeno od ovoga što piše u Pravilniku – tvrdi Ramiz Begović, predsjednik Udruženja stanica tehničkog pregleda FBiH.

Begović dodaje da se ispušni gasovi moraju raditi prilikom tehničkog pregleda vozila jer su to propisi Evropske unije, a u RS-u to ne rade i zato je jeftiniji tehnički pregled.

– Stanice za tehnički pregled u RS-u nisu ni ljudski ni materijalno opremljene, niti poštuju kriterije EU-a i ne vrše kontrolu ispušnih gasova na automobilu. Dođete na tehnički pregled u neku stanicu u Sarajevu i kažu vam da je vaše vozilo neispravno. Vi pređete entitetsku liniju i tamo izvršite tehnički pregled i dobijete potvrdu da je vozilo ispravno jer ne vrše mjerenje ispušnih gasova – zaključuje Begović.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)