Osam uhapšenih u Njemačkoj i Danskoj u vezi s terorističkim planovima

Njemačke i danske vlasti saopćile su danas da su uhapsile trojicu Sirijaca pod sumnjom da su planirali teroristički napad, a kasnije su u Danskoj objavili još pet hapšenja vezanih za terorizam.

Ne zna se za sada da li su ova hapšenja povezana.

Portparol saveznog tužilaštva u istočnonjemačkom gradu Naumburgu rekao je da je izdat nalog za hapšenje za trojicu muškaraca starih 33, 36 i 40 godina prošlog vikenda pod optužbama da su pripremali ozbiljan akt nasilja.

Oni su osumnjičeni da su u januaru kupili nekoliko kilograma hemikalija koje bi mogle da se koriste za proizvodnju eksploziva.

U pretresu stana u Njemačkoj povezanog s njima nađeno je 10 kilograma crnog baruta i fitilji. Dvojica od prvih troje osumnjičenih uhapšena su u Danskoj, gdje je zaplijenjeno još hemikalija koje se mogu upotrijebiti za izradu eksploziva, a treći je uhapšen u Njemačkoj.

List “Spiegel” je objavio da su njih trojica braća te da su kod njih vlasti našle i zastavu Islamske države.

U odvojenom saopćenju danas popodne danske vlasti javile su da je od vikenda uhapšeno još pet osumnjičenih. Nisu objavljeni njihovi identiteti ni nacionalnost.

Danska sigurnosna služba saopćila je da su svi privedeni od 6. do 8. februara na otoku Zelandu, gdje se nalazi Kopenhagen.

Osumnjičeni su da su planirali “jedan ili više terorističkih napada ili učestvovali u pokušaju terorizma”, navodi se u saopćenju.

Nije jasno da li su svi osumnjičeni uključeni u isti navodni terortistički plan ili se radi o različitim planovima.

Danska sigurnosna služba navodi da je njih sedam osumnjičeno za dolaženje do sastojaka za proizvodnju eksploziva i do oružja ili da su u tome učestvovali.

(TIP/Beta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.