Općinski sud Tuzla: Počelo suđenje Enveru Bijediću

Pred Općinskim sudu u Tuzli u petak  je počelo  suđenje Enveru Bijediću bivšem direktoru Direkcije za izgradnju Tuzla i aktuelnom predsjedniku stranke SD BiH. Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona,  imenovani je optužen da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju počinio krivično djelo ‘zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju – iz člana 247. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine’.

˝Postoji osnovana sumnja da je Bijedić,  u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji  suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu,  koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo  skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija˝, izjavio je ranije  glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima  samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza,  nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM,  a zbog čega  do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu, naveli su  iz Tužilaštva TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina. U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje.

Na  suđenju pročitana je optužnica i iznesena su uvodna izlaganja, a nastavak  glavnog pretresa zakazan je za 15.03.2021.godine.

(TIP/Foto: Arhiva)