Tužilaštvo TK saslušava svjedoke u vezi prijave protiv Denisa Prcića i AU u BiH

U predmetu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, formiranog na osnovu  krivičnih prijava protiv predsjednika Američkog univerziteta BiH Denisa Prcića, postupajući tužilac i istražitelji MUP-a TK poduzimaju niz istražnih radnji, odgovorili su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona na upit Novinske agencije Patria.

„Izuzeta je obimna relevantna materijalna dokumentacija iz Univerziteta koja je predmet analize postupajućeg tužioca. Saslušan je veći broj osoba u svojstvu svjedoka, te su i dalje u toku saslušanja određenih svjedoka. U predmetu se provode i brojne druge druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za krivičnu prijavu. Denis Prcić, kao predsjednik Američkog univerziteta BiH, je u ovom predmetu  trenutno u svojstvu prijavljene osobe, te se utvrđuje da li postoje osnovi sumnje da je kao odgovorna osoba počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja“, navode iz Tužilaštva TK.

Osnivač i predsjednik AU u BiH Denis Prcić navodno je  u mailovima koje je slao studentima tražio da dodatno uplate po 1.500 KM za navodnu reakreditaciju, a zbog čega je bilo zaustavljeno izdavanje diploma. Studenti koji su odbili platiti traženi iznos prijavili su Prcića Tužilaštvu TK.

Kompletna materijalna dokumentacija, uključujući i diplome studenata, kao dokazni materijali, se i dalje nalaze u MUP-u TK i pod nadzorom Tužilaštva TK.

„Nakon obavljanja svih potrebnih provjera i istražnih radnji će se donijeti tužilačka odluka u ovom predmetu“, navode iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, u drugoj polovini novembra 2020. godine izvršeni su pretresi i prostora Univerziteta i privatnog stana gdje su pronađene odštampane diplome studenata.  Istragu o Američkom univerzitetu u BiH vodi i Tužilaštvo BiH, ali i Tužilaštvo KS.

(TIP/Izvor: Nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…