Hrvatska: Prvi put izrečena maksimalna kazna zatvora od 50 godina

Prvi put je u Hrvatskoj izrečena maksimalna kazna zatvora od 50 godina i to nepravosnažno Luki Juretiću /26/ zbog teškog ubistva iz koristoljublja i pokušaja ubistva početkom 2019. godine u Solinu.

Juretić je nepravosnažno osuđen na maksimalnih 50 godina zatvora zbog teškog ubistva iz koristoljublja Vicenca Uvodića /92/ i pokušaj ubistva Senke Uvodić /87/ u njihovom stanu u Solinu, prenose hrvatski mediji.

Juretić je optužen da je 2019. susjeda brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a susjedu udarao po glavi, od čega je preminula dva mjeseca kasnije.

U njihov stan ušao tako što je došao na vrata bračnog para i tražio brašno za palačinke. Iz stana je uzeo vrijedan ručni sat, nešto zlata i kovanice, te pobjegao ne znajući da je starica živa. Ona je uspjela da kaže ko im je to učinio.

Juretić je tokom postupka tvrdio da se ničega ne sjeća. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je bio smanjene uračunljivosti.

Za ubistvo Uvodića dobio je 35 godina zatvora, a za pokušaj ubistva Senke 23 godine. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 50 godina zatvora i određeno obavezno liječenje od zavisnosti o drogi.

Olakšavajuće okolnosti bile su te što ranije nije osuđivan, smanjena uračunljivost, dok je kao otežavajuću okolnost Sudsko vijeće navelo način počinjenja krivičnih dijela.

Predsjednik Sudskog vijeća Dinko Mešin rekao je da je optuženom ova kazna izrečena jer se radi o jednom od najokrutnijih zločina na ovom prostoru.

Juretić nije bio u sudnici Županijskog suda u Splitu na izricanju presude.

(TIP/Srna/Foto: Ilustracija)