Zbog afere “Ikona” u Tužilaštvu BiH saslušan Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik morao se u četvrtak javiti Tužiteljstvu BiH u Sarajevu, a prema potvrdi iz Tužiteljstva BiH riječ je o davanju iskaza u sklopu istrage koja se vodi o sumnjivom porijeklu ikone poklonjene ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Dodik je u sjedište Tužiteljstva BiH, gdje je proveo oko sat vremena, pokušao ući neopaženo na sporedni ulaz, no mediji su to ipak registrirali i o tome opširno izvijestili.

Dodik je glavni akter “afere Ikona” jer je 14. decembra prošle godine ruskom ministru Lavrovu, tokom njegove posjete BiH, kao osobni dar uručio ikonu za koju se ispostavilo kako je još 20-ih godina prošlog stoljeća evidentirana kao vlasništvo Ukrajine.

Pritom je bez jasnog odgovora ostalo pitanje kako je ta ikona dospjela u BiH, a Dodik je ponudio objašnjenje kako je ona u toj zemlji bila u vlasništvu jedne porodice čiji član je to poklonio njemu.

“Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta”, pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik izbjegavajući jasno odgovoriti na brojna pitanja. Njegova je temeljna teza kako ta umjetnina ne može biti vlasništvo Ukrajine jer ne postoji nikakav dokument koji to dokazuje, no ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na to je oštro reagirao poručivši kako Dodik laže te kako ikona jest ukrajinska.

Ruski ministar Lavrov je 24. decembra prošle godine vratio ikonu ambasadi BiH u Moskvi, insistirajući da se tačno utvrdi ko je zakoniti vlasnik ikone, a iz Ukrajine je stigao zahtjev da se o tome u BiH provede istraga.

Ukrajinski ambasador za BiH Vasilij Kirilič tim se povodom u januaru u Sarajevu sastao s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, a nakon toga ovo je tužiteljstvo i službeno otvorilo istragu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.