Recept za francusko tijesto bez jaja od kojeg možete raditi sve i svašta, od slanog do slatkog

Od njega možete praviti kiflice – prazne i punjene slanim ili slatkim nadjevima. Prije pečenja ih možete posipati sezamom, kimom, makom… Ili fine baguette, čokoladni kruh…

Sastojci:

  • 10 do 12 šalica brašna (šalica od 200 ml)
  • 4 šalice tople vode
  • 6 žličice šećera
  • 4 žličice instant kvasca
  • 1 šalica ulja
  • 2 vrlo male žličice soli

Priprema:

Pomiješajte vodu, šećer i kvasac pa ostavite dvije do tri minute. Potom dodajte ulje, sol i brašno. Napravite tijesto, mora biti vlažno, ali ne i ljepljivo. Ostavite tijesto neka stoji desetak minuta pa ga premijesite. Ponovite isti postupak 4 do 5 puta.

Od ovog tijesta možete pripremati sve i svašta, na primjer, prerežite ga na tri dijela i ispecite baguette. Ako ubacite kockice čokolade, dobit ćete čokoladni kruh. Od njega možete raditi i kiflice – prazne ili punjene slanim ili slatkim nadjevima. Prije pečenja ih možete posipati sezamom, kimom, makom…

Šta god radili, pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta, ovisno o debljini tijesta, prenosi Atma.

(TIP/Foto: Dreamstime)