Recept za francusko tijesto bez jaja od kojeg možete raditi sve i svašta, od slanog do slatkog
Od njega možete praviti kiflice – prazne i punjene slanim ili slatkim nadjevima. Prije pečenja ih možete posipati sezamom, kimom, makom… Ili fine baguette, čokoladni kruh…
Sastojci:
- 10 do 12 šalica brašna (šalica od 200 ml)
- 4 šalice tople vode
- 6 žličice šećera
- 4 žličice instant kvasca
- 1 šalica ulja
- 2 vrlo male žličice soli
Priprema:
Pomiješajte vodu, šećer i kvasac pa ostavite dvije do tri minute. Potom dodajte ulje, sol i brašno. Napravite tijesto, mora biti vlažno, ali ne i ljepljivo. Ostavite tijesto neka stoji desetak minuta pa ga premijesite. Ponovite isti postupak 4 do 5 puta.
Od ovog tijesta možete pripremati sve i svašta, na primjer, prerežite ga na tri dijela i ispecite baguette. Ako ubacite kockice čokolade, dobit ćete čokoladni kruh. Od njega možete raditi i kiflice – prazne ili punjene slanim ili slatkim nadjevima. Prije pečenja ih možete posipati sezamom, kimom, makom…
Šta god radili, pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta, ovisno o debljini tijesta, prenosi Atma.
(TIP/Foto: Dreamstime)
Ma niste vi to odradili. To su Ramiza, Rašid i onaj njihov vrli direktor.