Pandemija je probudila ljubav prema kuhanju: Evo zašto toliko uživamo u stvaranju okusa

Opsesija kuhanjem mnogima je postala svojevrsna briga o sebi, način da nauče nešto novo ili da se usavrše, ali i odlična metoda za zaboravljanje stresa oko trenutne situacije…

Tokom karantene na početku 2020. godine mnogi su pokušavali pronaći neku aktivnost koja će im skrenuti misli s teških tema i pomoći im da se lakše nose sa cijelom situacijom. Tako su se okrenuli kuhanju i pečenju.

Istraživanja su pokazala da mali, kreativni zadaci mogu utjecati da se osjećamo sretno. U jednoj studiji istraživači su rekli kako su odrasli prijavljivali pozitivne emocije kada su se bavili kreativnim aktivnostima, poput stvaranja umjetnosti, muziciranja ili pisanja.

Postoje i dokazi koji ukazuju na to da se prednosti kuhanja ne odnose samo na kreativnost povezanu sa zadatkom – jednostavna mehanika kuhanja može učiniti postupak privlačnim i aktivirati ključne moždane centre.

Istraživači u Tel Avivu pokazali su da ponavljajuća ponašanja i rituali mogu ublažiti stres i tjeskobu, kao kad košarkaš nekoliko puta dribla loptu prije nego što zapuca. Nicole Farmer, koja proučava kako hrana utječe na naše ponašanje i mentalno zdravlje u kliničkom centru Nacionalnog instituta za zdravlje, kaže kako bi neki stalni pokreti tijekom kuhanja mogli pružiti iste blagodati.

– One aktivnosti kad pomičemo ruke… definitivno imaju veze s pozitivnim emocijama i stresom. Vjerujemo da kada se ljudi bave kuhanjem, da se aktivira senzorni sustav i ta aktivacija donosi našu radnu memoriju – objašnjava Farmer.

Uz poticanje kreativnosti i dobrih vibracija, kuhanje može pružiti osjećaj i društvene povezanosti. Farmerovo istraživanje, koje se temelji na podatcima prije pandemije, pokazuje da kuhanje rađa ‘povećani osjećaj društvene interakcije i pozitivnu društvenu ulogu’ – što sve može učiniti da se osjećate dobro, prenosi 24sata.hr.

Dio te veze također može proizaći iz ljudi koje hranite. Istraživači su pokazali da altruizam, pa čak i pozitivne misli i ponašanja (poput ljubaznosti) mogu pridonijeti vašoj dobrobiti – samo dok ono što radimo za druge ne postaje neodoljivo

Osjećaj kontrole

Iako se znanost još uvijek razvija, neki su stručnjaci za mentalno zdravlje kuhanje i pečenje počeli povezivati s pozitivnim rezultatima.

Julie Ohana, kulinarska umjetnička terapeutkinja u Michiganu, već 20 godina ispituje vezu između kuhanja i terapije. Ohana, koja je godinama osobno smatrala da je kuhanje umirujuće, otkrila je da kad radi s klijentima u kuhinji da oni postaju svjesni da ‘zaista mogu prisutni u trenutku koji može biti pozitivan, umirujuć i osnažujuć’.

Rezultati jednog istraživanja govore i kako je kuhanje povezano većom mentalnom dobrobiti i nižom razinom depresije. Podaci ankete pokazuju da će ljudi vjerojatno nastaviti kuhati više kod kuće čak i nakon pandemije, a Farmer vjeruje da ćemo u budućnosti vjerojatno vidjeti više podataka o tome kako kuhanje utječe na nas, piše BBC.

(TIP/Foto:  Dreamstime)