TK: Kapitalne investicije u oblasti turizma; Premijer TK Hodžić: ‘Prepoznatost našeg regiona, ali i naše Turističke zajednice trebamo iskoristiti’

Na održanom sastanku u ponedjlejak  premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamze Bešića sa predstavnicima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona najavljene su kapitalne investicije u oblast turizma u Tuzlanskom kantonu.

Tokom sastanka ukratko su prezentirani Plan rada i Finansijski plan Turističke zajednice za 2021. godinu, te ukazano na neophodnost donošenja Strategije razvoja turizma na području našeg kantona kao krovnog razvojno – planskog dokumenta. Kako su istaknuli ministar Bešić i voditelj Turističke zajednice TK Miralem Mešković, donošenje Strategije je veoma važno jer je postojanje ovog dokumenta jedan od eliminatornih uslova za kandidiranje projekata za dobivanje sredstava iz međunarodnih fondova.

Kada su u pitanju aktivnosti koje je Turistička zajednica planirala za ovu godinu, treba istaći da je za njihovu realizaciju planirano skoro milion KM (996.000,00 KM). Od ovog iznosa, između ostalog, za pomoć turističko – ugostiteljskom sektoru za suzbijanje posljedica pandemije korona virusa je planirano 220.000,00 KM, za infrastrukturne projekte od značaja za razvoj turizma 200.000,00 KM, a za izradu i postavljanje turističke signalizacije 160.000,00 KM.

„Plan aktivnosti, ali i finansijski plan Zajednice između ostalog pokazuju društvenu odgovornost ove ustanove, odnosno njihovu želju i htjenje da se značajan dio oprihodovanih sredstava vrati društvenoj zajednici kroz projekte koji doprinose njenom direktnom razvoju”, kazao je premijer Hodžić, izražavajući podršku Vlade TK radu i aktivnostima koje realizira Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Premijer je također istaknuo da postoji značajan interes međunarodnih organizacija, ali i javnih institucija drugih zemalja za saradnjom sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona.

„Tu prepoznatost našeg regiona, ali i naše Turističke zajednice trebamo iskoristiti i zajedno sa tim institucijama pripremiti određene projekte kojima se može konkurisati za dobivanje sredstava iz međunarodnih fondova. Raduje me da je Turistička zajednica TK, u svom Finansijskom planu, već predvidjela određena sredstva za vlastito učešće u realizaciji ovog tipa projekata”, zaključio je premijer Hodžić.

(TIP)