Ko su Turci koji žele praviti dinamit u Živinicama

Atesci dizajnira i proizvodi kompletne proizvodne linije za municiju malog kalibra a počeli su u industriji lova.

Mnogo pažnje izazvala je informacija da su predstavnici turske kompanije Atesçi boravili u Živinicama i Konjicu te dogovorili izgradnju dvije fabrike namjenske industrije koje će zaposliti 200 radnika.

Inicijalno je predviđeno, kako je kazao gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, da fabrika proizvodi dinamit, ali će se vremenom asortiman proizvoda vjerovatno i širiti. Prema najavi, već polovinom ljeta realizacija investicije bi mogla započeti a sljedeće godine u ovo doba fabrika bi već mogla biti izgrađena.

Inače, kompanija Atesçi je započela svoje poslovne aktivnosti 2002. godine izradom proizvoda na bazi olova u lovnoj industriji – olovnih metaka i sačme te je ove proizvode komercijalizirala na domaćem i međunarodnom tržištu.

No ubrzo je potražnja za mašinerijom u industriji navela Ateşçi na dizajniranje i proizvodnju vlastitih mašina koje su za kratko vrijeme postale vrlo tražene na domaćem i međunarodnom tržištu.

U međuvremenu, uzimajući u obzir zahtjeve odbrambene industrije zasnovane na olovu, povećala se raznolikost mašina i proizvoda, a kao rezultat toga, dio mašina za municiju kao što su mašina za istiskivanje olovne žice, presa za jezgro olova, mašina za žlijebove i obrezivanje kućišta postale su dio Ateşçijevog portfolija.

Akumulirajući iskustvo tokom vremena, Atesci se usmjerio ka dizajniranju vlastite  kompliciranije mašine – presse za bojeve metke koja je puno doprinijela Atescijevom inventaru mašina a započeli su i proizvodnju komponenata municije kao što su bojevi meci a kako navode na svojoj web stranici, sve to na osnovu potražnje na tržištu.

U međuvremenu je Atesci dizajnirao, proizveo i isporučio veliki broj pojedinačnih mašina iz svog ranog inventara širom svijeta, uključujući SAD, Kanadu i evropske zemlje.

Sada ova kompanija proizvodi kompletne proizvodne linije za municiju malog kalibra širom svijeta.

Mašine iz turske firme sada rade u raznim kompanijama u Indiani, Wisconsinu, Idahu, Arkansasu i Utahu u SAD-u, kao i u Kanadi, Italiji, Rusiji, Pakistanu, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Filipinima, Indiji, Kazahstanu, Libanu, Salvadoru i Namibiji.

Prve mašine koje su slijedile nakon prese za bojeve metke bile su mašine za punjenje, mašine za žarenje i pranje.

U 2016. godini Atesci je dovršio liniju metaka 9 × 19 mm, uključujući kućište, bojevu municiju i dijelove za punjenje

Kao jedan od uspješnih projekata kompaniju navodi da joj je 2017. godine država Katar pružila priliku kadfa je pokrenula inicijativu za izgradnju pogona za proizvodnju municije za male i srednje kalibre.

Atesci je proizveo sve potrebne mašine za linije za proizvodnju municije 9 × 19 i 5,56 × 45, 7,62 × 51 i 7,62 × 39 mm i uspješno dovršio njihovu instalaciju.

Inače, Ateşçi se nalazi u Ankari, u najvećoj industrijskoj zoni na Bliskom Istoku u kojoj se nalazi više od 20.000 fabrika i koji ima pristup radu sa stotinama kooperanata u ovoj regiji.

Osim što dizajnira mašine i opremu u vlastitom pogonu, ova kompanija takođe sastavlja dijelove čija je proizvodnja povjerena izvanrednim i kvalificiranim kooperantima.

(TIP/Izvor: Biznisinfo.ba)